joi, 5 august 2010

Veşti din China 05



 Expo Shanghai 2010
Perioada în care va fi deschisă: 01 mai- 31 octombrie 2010 
Ceremonia de deschidere s- a desfăşurat în 30 aprilie, ora 20.00, fiind transmisă în direct în 30 de limbi printre care şi româna
Participanţi: 189 de ţări şi 57 de organizaţii internaţionale
Tema expoziţiei: 城市,让生活更美好!Un oraş mai bun, o viaţă mai bună
Număr de vizitatori estimat: 70 de milioane.
Emblema ExpoShanghai 2010:  inspirată din sinograma ( lume) , care este imaginea a trei persoane ce se ţin de mână şi face evidentă trimitere la famila închegată, fericită ; simbolizează totodată familia umană alcătuită din „ tu, eu el/ ea”



Mascota expoziţiei: 海宝Haibao



Imaginea mascotei se centrează pe sinograma ren ( om). Este pentru prima dată când sinograma este utilizată pentru a fi mascotă a unui eveniment internaţional. Părul: asemenea unui val în mişcare, arată că: e animat; personalitatea sa şi în acelaşi timp locul său de origine.  Faţa : o expresie în mişcare, prietenoasă şi inspirând încredere. Ochii: mari şi rotunzi, plini de speranţă în ce priveşte viitorul oraşului. Culoarea albastru: o culoare a toleranţei şi imaginaţiei, simbolizând o Chină încrezătoare în dezvoltarea şi potenţialul său. Corpul: rotund, plăcut, amuzant, dovada potrivită a vieţii în armonie. Pumnul: degetul îndreptat spre în sus e un simbol al urării de bun- venit pentru prietenii din întreaga lume. Picioarele mari: picioarele bine aşezate pe pământ se transformă într- un puternic sprijin pentru braţele ce se deschid cu căldură.  Alcătuirea sinogramei „ ren” , care indică sprijinul reciproc, dezvăluie ideea că viaţa bună e creată de noi toţi împreună, respectiv că oraşul nu va însemna o viaţă mai bună fără ca „ toată lumea” să se susţină reciproc, iar omul şi natura, omul şi societatea, omul cu alt om, să se înţeleagă bine. Organizatorii şi- au exprimat convingerea că sinograma„ ren” va deveni simbolul norocos şi emblema culturală a Expo2010 Shanghai. Originea numelui mascotei: 海宝Haibao înseamnă „ comoara din cele patru colţuri ale lumii” ( ad- litteram: bao"comoară/ hai"ocean/ mare)  . Această denumire poate fi citită clar de oricine, are legătură cu culoarea sa şi totodată se conformează principiului folcloric chinez de a folosi apelative benefice. Aşadar, numele HAIBAO al mascotei, prin semnificaţia sa pozitivă se află într- o strânsă relaţie cu imaginea mascotei.
HAIBAO este ambasadorul de imagine al Expo2010 Shanghai. El este cel care îi întâmpină pe prietenii din întreaga lume prin braţele sale deschise şi zâmbetul său ce inspiră încredere. Modul de manifestare a temei mascotei: Oraşul a evoluat  de la stadiul de aglomerări primitive ale omenirii, s- a dezvoltat constant şi în final a devenit un sistem organic. Iar umanitatea este celula cea mai activă şi creativă a acestui sistem organic. Viaţa umană interacţionează strâns cu forma şi dezvoltarea oraşului. Pe măsură ce evoluţia se accelerează, interacţiunea între sistemul organic al oraşului şi marea biosferă a Terrei este tot mai profundă şi extinsă. Umanitatea, oraşul şi Terra, aceste trei sisteme sunt în relaţii de strânsă legătură, iar aceste relaţii continuă să existe în cursul dezvoltării oraşului. Ele se vor integra şi mai mult în continuare pentru a alcătui în viitor un tot inseparabil. Umanitatea nu constituie doar o celulă oraşului, ea este în acelaşi timp sufletul acestuia—umanitatea conferă oraşului cultură, personalitate şi creativitate. Pe măsura accelerării evoluţiei oraşului, tot mai multe persoane devin „ citadine” . Populaţia oraşului creşte şi se diversifică zilnic, în timp ce viaţa oamenilor care locuiesc în afara oraşului este şi ea în mod inevitabil influenţată de procesul urbanizării.  Oraşul trebuie să creeze condiţii pentru existenţa umană şi să devină pepiniera inovaţiilor şi creaţiilor umane. Structura şi reţeaua internă a diverselor oraşe au nişte caracteristici comune, dar şi caracteristici specifice. Cunoaşterea funcţionării şi legii dezvoltării sistemului urban, stabilirea unei structuri şi unei reţele urbane ambele sănătoase şi durabile, sunt condiţiile prealabile ca un oraş să fie locuibil şi să aibă o activitate de durată. Iar acest lucru depinde de cunoaşterea omenirii în ce priveşte caracterul său sistematic, a legii dezvoltării precum şi a acţiunilor raţionale în viaţa cotidiană, a construcţiei, exploatării şi administrării oraşului.
Omenirea rămâne nucleul progresului dezvoltării urbane şi subiectul cel mai creativ îm procesul urbanizării. Omenirea este nu doar creatorul unei vieţi fericite, dar şi experimentatorul acestei vieţi. Concepţia mascotei Haibao a Expoziţiei Universale de la Shanghai porneşte de la interpretarea temei: alegerea fără precedent istoric a sinogramei „ Ren” ca punct inovator. În plus, culoarea mascotei exprimă elementele Pământului, visul, maream viitorul tehnologic şi ştiinţific etc. şi corespunde temei întregii Expoziţii universale de la Shanghai: „ Un oraş mai bun, o viaţă mai bună” .
Structura întregii imagini a mascotei este concisă şi exactă, făcând- o uşor de memorat şi difuzat. Deşi Haibao est mascota unică a expoziţiei, ea poate lua diverse înfăţişări în funcţie de acţiunile pe care le face şi îşi poate schimba veşmintele.
Apa este sursa vieţii. Forma prinsipală a mascotei este apa, iar culoarea albastru marin, exprimând noua poziţie chineză de a se contopi cu întreaga lume, de a îmbrăţişa întreaga lume.
Haibai indică visul umanităţii de fuzionare a culturilor plurivalente în oraş, imnul umanităţii închinat prosperităţii economice şi construcţiei unei dezvoltări durabile a mediului înconjurător, aşteptările în ce priveşte inovaţia tehnologică şi posibilităţile infinite ale dezvoltării oraşului, speranţa de remodelare a comunităţilor urbane şi totodată năzuinţa din inima omului în ce priveşte prosperitatea comună a oraşului şi satului. Haibao înseamnă aspiraţia spre o viaţă de intensă culoare şi diversitate, dorinţa ca omul să devină o „ fiinţă verde” şi invitaţia călduroasă a oraşului Shanghai- China pentru prietenii din toate colţurile lumii.

Începutul vizitei virtuale în expoziţie poate fi această panoramă ( am ales prezentarea în engleză, dar există şi în alte limbi intrenaţionale) :

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.