joi, 13 octombrie 2011

Veşti din China: aviz favorabil pentru noul ambasador in China

Cu siguranta un eveniment,o noua perspectiva in abordarea relatiilor cu China.

Doru Costea, actual secretar de stat in Ministerul de Externe, propus de MAE pentru functia de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in China, a primit miercuri aviz favorabil din partea Comisiilor reunite pentru politica externa din Parlament, anunta Agerpres. Doru Costea a subliniat, in cadrul audierii de miercuri, ca Romania trebuie sa tina cont de relatiile dintre cele doua state, de apartenenta la NATO si Uniunea Europeana.

''Romania, in relatia cu China, actioneaza cel putin pe trei paliere. In palierul bilateral, ca urmare a unei relatii traditionale in cel mai bun sens al cuvantului, foarte solide, si putem sa ne mandrim ca fiind nu foarte uzuala din perspectiva Chinei cu alte tari. Este o relatie aparte, speciala. Nu in toate ocaziile veti fi auzit declaratii chineze care sa spuna despre partenerii respectivi ca fiind parteneri statornici sau, daca va uitati la parcursul celor 60 de ani ai relatiilor diplomatice, vom vedea ca parcursul acestor relatii n-au fost intotdeauna lipsit de suisuri si coborasuri. Nu si in cazul Romaniei'', a spus Doru Costea.

Referindu-se la al doilea palier in care trebuie sa vedem relatiile Romaniei cu China, el a afirmat ca acesta este reprezentat de apartenenta noastra la UE si la NATO: ''Aceste doua apartenente constituie un factor determinant in modelarea politicii romanesti vizavi de mediul extern, inclusiv China, prin simplul fapt ca apartinem unei echipe globale fara sa fim jucatori globali. China este globala. Din aceasta perspectiva, singura noastra sansa de a avea cat de cat o tenta globala este sa jucam intr-o echipa globala in meciul amical cu un partener global''.

In opinia sa, al treilea palier este dat de ''implicarea noastra in relatii parteneriale cu state din afara UE si chiar din afara NATO'': ''Am in vedere relatia parteneriala cu Republica Coreea de Sud. Sunt o serie de elemente care trebuie avute in vedere in momentul in care planificam, desfasuram relatiile cu Republica Populara Chineza''.

Totodata, secretarul de stat a afirmat ca Romania a ''vorbit prea mult si a facut prea putin'' in relatia cu China si a subliniat necesitatea valorificarii capitalului politic dintre cele doua state, al dialogul politic la nivel inalt si foarte inalt, si al relatiile parteneriale care sa se concretizeze in proiecte comune.

''Am vorbit prea mult si am facut prea putin. Deschiderea de care beneficiem in relatiile reciproce trebuie sa fie valorificata mult mai agresiv. Acest lucru trebuie gandit pe termen mediu si lung. (...) Exista premisele pentru o abordare noua, exista decizie politica si schitele de pasi care trebuie facuti. Avem incredere ca acest lucru se va intampla'', a mai spus Costea.


* Cine este Doru Costea


Doru Costea este secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe din 10 ianuarie 2009.

Potrivit CV-ului sau publicat pe site-ul Ministerului de Externe, Doru Romulus Costea s-a nascut la Cehu-Silvaniei, in judetul Salaj, in 1953, este casatorit si are un copil.

A absolvit Liceul "Gheorghe Sincai" din Baia-Mare in 1972, iar in 1976, Facultatea de limbi clasice, romane si orientale, sectia limbi orientale, a Universitatii Bucuresti, cu specialitatile araba si engleza. Pana in 1989, a lucrat ca interpret-translator.

In ianuarie 1990 a fost angajat la Sectia relatii internationale a CSFN, iar in februarie, acelasi an, s-a transferat la Ministerul Afacerilor Externe, ca secretar III, la Directia Politica de Sinteza.

In cadrul MAE a fost director adjunct al Directiei Orientul Mijlociu si Africa de Nord (iulie 1990 - mai 1991), dupa care a fost numit ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Emiratul Kuwait si Sultanatul Oman (1991-1995). La terminarea postului a coordonat Grupul de Planificare Politica din MAE (1995-1997), dupa care a fost numit ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in R. A. Egipt (1997 - 2001).

In 2001 a fost numit director al Directiei de Analiza, Sinteza si Comunicare din MAE; in aceasta postura a asigurat, printre altele, coordonarea activitatilor de resort ale MAE in contextul crizelor declansate de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 si ostilitatile din Afganistan si Irak.

In decembrie 2003 a fost numit ambasador extraordinar si plenipotentiar, Reprezentant Permanent al Romaniei la Oficiul Natiunilor Unite de la Geneva si la alte organizatii internationale cu sediul in Elvetia. Intre 19 iunie 2007 si 18 iunie 2008 a detinut functia de Presedinte al Consiliului Drepturilor Omului - organism specializat in aceasta materie, infiintat in cadrul ONU in 2006.

Doru Costea este doctor in stiinte politice-relatii internationale al Scolii Nationale pentru Studii Politice si Administrative, sustinindu-si dizertatia pe tema democratizarii in Orientul Mijlociu Extins. In 1999 a fost distins cu Ordinul Serviciul Credincios, in grad de ofiter, iar in 2003 a primit Premiul MAE pentru diplomatie inventiva - 2002.

A sustinut cursuri privind analiza politica si informare la Academia Diplomatica a MAE, prelegeri privind politica externa a Romaniei la Colegiul National pentru Aparare si a fost profesor-invitat la Centrul de Studii NATO din Bucuresti (2001-2003). Intre 1995-1997 a sustinut un curs privind aspecte politice ale islamului la Facultatea de jurnalism a Universitatii Bucuresti.

A colaborat la revista "Flacara" la rubrica "Valiza diplomatica" in perioada 2002-2003; in 2006 a publicat un eseu privind multilateralismul in relatiile internationale intr-o antologie de texte a Fundatiei DIPLO, destinata pregatirii diplomatilor, cu sediul in Malta, si a fost invitat sa sustina o interventie despre "Schimbarea paradigmei in relatia dintre proprietatea intelectuala si dezvoltarea economica" la seminarul international privind "Utilizarea strategica a proprietatii intelectuale pentru dezvoltarea economica si sociala" de la Muscat (Oman). In 2007 a publicat un eseu privind provocarile care stau in fata Consiliului Drepturilor Omului la un an de la infiintare, intr-o lucrare publicata de Departamentul federal pentru relatii externe al Elvetiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.