sâmbătă, 28 iulie 2012

Veşti din China: Raport FMI asupra economiei chineze


Fondul Monetar Internaţional ( FMI) a publicat, miercuri, 25 iulie, un raport foarte pozitiv asupra situaţiei economice a Chinei, a doua economie mondială.
Perspectivele pe termen scurt sunt încurajatoare. Sigur, China va cunoaşte o creştere de doar „ circa 8% ” în 2012, respectiv o previziune inferioară cu un sfert de punct faţă de cea făcută de Fond în aprilie 2012. Însă creşterea chineză „ ar fi trebuit să atingă o scădere maximă în trimestrul al doilea ( 7,6% ) şi să aibă o accelerare în a doua jumătate a anului” , precizează raportul.
O ATERIZARE LINĂ
Încetinirea creşterii PIB- ului între aprilie şi iunie pentru un al şaselea trimestru consecutiv, se datorează unui plan de aterizare lină, stabilit anul trecut de autorităţile chineze. Acest plan viza lupta împotriva inflaţiei şi evitarea unei supraîncălziri în domeniul imobiliar. Datorită planului, încetinirea creşterii preţurilor în China se confirmă: de la 6,5% acum un an la 2,2% în iunie 2012. Conform FMI, inflaţia ar trebui „ să rămână cuprinsă între 3% şi 3,5% anul acesta şi să scadă în limitele a 2,5% şi 3% în 2013 ” .
Guvernul chinez pare a obţine rezultate bune în sectorul imobiliar, în care au fost luate măsuri eficiente pentru a împiedica formarea oricărei bule, în mod sepcial măsura de a interzice particularilor achiziţionarea unui al doilea apartament.
Raportul notează de altfel „ progresele substanţiale în re- echilibrarea externă” a economiei chineze. Excedentul conturilor curente, măsura cea mai largă a schimburilor sale cu exteriorul, scade de la 10,1% în 2007 la 2,8% în 2011. În politica monetară, yuanul nu mai este decât „ moderat” sub- evaluat conform FMI, în timp ce precedentul raport vorbea de un yuan „ substanţial sub- evaluat” . Moneda chineză se apropie deci progresiv de adevărata sa valoare de piaţă după un deceniu de sub- evaluare marcată.  
PREA MULTE INVESTIŢII, NU DESTUL CONSUM
Dincolo de acest satisfecit decernat autorităţilor chineze, Fondul se teme totuşi de ameninţarea pe care o prezintă agravarea crizei în zona euro. „ Autorităţile îşi exprimă neliniştea în privinţa perspectivelor din străinătate [ ... ] şi faţă de absenţa unor măsuri suficiente faţă de acestea” , explică Fondul.
Pentru a face faţă acestei crize externe, FMI recomandă Chinei să se sprijine pe politica sa bugetară. Guvernul chinez are marja de manevră necesară. În fapt, îndatorarea publică nu ar trebui să se ridice decât pînă la 22% din PIB la sfârşitul acestui an, iar deficitul bugetar la numai 1,25% din PIB.
O altă ameninţare pentru economia chineză: absenţa echilibrului intern. Partea de investiţii din economia chineză este exagerat crescută, la aproape 50% din PIB, ceea ce „ creează mari excedente de capacităţi în economie” . China trebuie aşadar să- şi re- echilibreze modelul de creştere către mai mult consum casnic şi mai puţine investiţii. În acest scop, China trebuie să „ se asigure ca fructele creşterii să fie larg distribuite şi într- un mod echitabil ” în sânul populaţiei. Un diagnostic pe care visează să- l audă majoritatea ţărilor europene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.