duminică, 9 septembrie 2012

Veşti din China: Congres - trenul fluieră întotdeauna de 3 ori


traducere din presa franceză ( jurnalişti francofoni acreditaţi la Pekin) 

Din 1997 până în 2002, Jiang Zemin, predecesor al lui Hu Jintao, a încercat de trei ori să se agaţe de postul suprem peste cei 10 ani şi două mandate permise de constituţie. De fiecare dată, Biroul Politic ( BP) sau „ Prezidiul” foştilor ( instanţă neînscrisă în constituţie) s- a interpus, pentru a se evita întoarcerea la derivele pe care le implică cultul personalităţii sau o dinastie. Or, iată că şi Hu, tocmai a văzut contracarate trei tentative de a conserva, prin persoane interpuse, puterea la cel de- al VIII- lea congres din octombrie:
- În 2007, Hu a propus pe Li Keqiang drept succesor în 2012: aparatul l- a preferat pe Xi Jinping.
- În august 2012, la Beidaihe, a vrut să- l promoveze în comitetul permanent pe Hu Chunhua, alt protejat : a fost refuzat.
- La sfârşitul lui august 2012, Ling Jihua, mâna sa dreaptă, a pierdut preşedinţia Secretariatului general al Partidului comunist chinez. De facto, Ling şi- a pierdut şi promovarea quasi- aprobată în Comitetul Permanent, care i- ar fi permis să exercite influenţă şi să ţină în frâu pe viitorul nr. 1, în contul lui Hu Jintao.
Succesorul său la Secretariatul general, Li Zhanshu (62 ani, Secretar al Provinciei Guizhou) este tot din târla lui Hu, fără însă a avea aceeaşi anvergură.
Ling a picat în urma unor scăpări  de informaţii, după cinci luni de secret de stat. În noaptea de 18/03 la Pekin ( la trei zile după disponibilizarea lui Bo Xilai) , un Ferrari negru s- a încastrat sub un pod de pe şoseaua de centură nr.4. Dintre cei trei ocupanţi goi puşcă, pilotul a decedat, iar tinerele pasagere au fost grav rănite. Înmormântat sub numele de Jia, şoferul a trecut drept fiul lui Jia Qingling, un prieten apropiat al lui Jiang Zeming şi membru al Comitetului permanent.  Dar nu era adevărat.
După cum relatează cotidianul South China Morning Post din Hong Kong, (02/09), Jia furios a pus să fie identificat imprudentul automobilist: era fiul lui Ling. Apoi, el a împărtăşit acest secret lui Jiang Zeming, care a aşteptat timp de trei luni până să i- l spună lui Hu Jintao. Ziarele din Hong Kong dau ca sigură ştirea că pentru Preşedinte totul a picat din nori: toată această fardare de situaţie a fost orchestrată de cei din tabăra sa, fără ca el să ştie ceva. N- a fost cruţat niciun detaliu: maşina de 800.000$ ( sumă incompatibilă cu salariul tatălui său) , cauza prezumată a dramei- un joc sexual la mare viteză cu o uigură şi o tibetană, pe care fiul tocmai le luase în maşină de la Univesitatea pentru Minorităţi Naţionale.  
Daunele politice urmare acestei revelaţii sunt imense. De acum, taberele „ prinţişorilor” şi „ şanghaiezilor” nu mai sunt singurele atinse de un scandal, ci şi cea a lui Hu. Ceea ce şi explică, de altfel, incapacitatea partidului de a începe o mare curăţenie, atât de urgentă totuşi, pentru a- şi restabili reputaţia.
Semn al eroziunii leadership- ului : Qiushi, revistă teoretică a partidului, publică ( 04/09) o acerbă critică a celor 10 ani a tandemului Hu- Wen. Autorul, Deng Yuwen, îndrăzneşte să spună că această putere lasă moştenire „ mai multe probleme decât realizări” .
Astfel, conform unor mărturii diverse, jocurile sunt făcute.
În viitorul Comitet Permanent ( redus de la 9 la 7, prin mutarea disciplinară la Biroul Politic a portofoliilor „ propagandă” şi „ securitate” ) , Hu nu va număra decât 2 voturi : cele ale lui Li Keqiang ( viitor prim- ministru) şi Li Yuanchao ( viitor vice- preşedinte) . Ceea ce i se reproşează lui Hu este, în fond, de a fi întârziat, prin pasivitate, reforme urgente ( credit, taxe, drept asupra solului) . În acest fel, s- ar fi frânat creşterea şi compromis faimoasa „ societatea armonioasă” , (和谐 héxié), principala sa grijă totuşi.
Dar să nu ne înşelăm: chiar şi fără a deveni „ făcător de regi” aşa cum a fost Jiang, Hu va rămâne influent, mai ales prin selectarea succesorului  lui Xi Jinping din 2022. Iar acolo, protejatul său Hu Chunhua îşi păstrează şansele. Mai ales dacă reuşeşte la Chongqing, unde are viitorul post, ştiind să se ocupe şi de creşterea economică şi de compensarea a miilor de cămine deposedate de către Bo Xilai şi oamenii lui.
În fine, gustul amar lăsat de Hu este în avantajul lui Xi Jinping: învins de vârstă, Jiang va trebui să- şi reducă activitatea.
Totodată, patru oameni din fieful său se vor fi instalat deja până atunci în viitorul Comitet Permanent şi vor vota cu Xi: Wang Qishan, Yu Zhengsheng, Zhang Dejiang et Wang Yang- acordându- i noului preşedinte o majoritate clară. Având în spate, orice- ar fi, umbra acestor foşti din „ Prezidiu” a căror influenţă, chiar dacă nereglementară, rămâne zdrobitoare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.