sâmbătă, 15 decembrie 2012

Vesti din Romania:Strategia diversiunii, Adrian Grauenfels


Noam Chomsky – Strategia diversiunii  
 
Avram Noam Chomsky s-a născut în Decembrie 1928 în Philadelphia-USA, fiul lui Zeev Chomsky,  
profesor de ebraică la şcoala religioasă Mikveh Israel din Baltimore, ulterior numit preşedintele colegiului Gratz.
De la tatăl său care scria cărţi despre istoria şi gramatica limbii ebraice şi despre cum să fie  predată limba ebraică în şcoli, tânărul Chomsky, tip curios şi cercetător adoptă lozinca părintelui său: "oamenii să se  integreze în viaţă, liberi şi independenţi în  gândire, dornici să-i adauge miez şi valoare".
Noam şi fratele său mai tânăr David sunt educaţi în atmosfera evreiască şi supuşi la frecvente discuţii politice, sioniste, mai ales în jurul scrierilor lui Ahad Ha'am. Ca evreu, Noam cunoaşte antisemitismul promovat de emigranţii germani şi irlandezi din Philadelphia.
Motivat de o educaţie liberală, neortodoxă, tânărul Chomsky este bulversat de contradicţia dintre observaţiile sale şi reportajele presei. Noam începe să cerceteze discrepanţele dintre surse diferite care relatează un anume fapt dat, real. 
 Călătoreşte des la New York, avea un unchi care poseda un chioşc de ziare, acolo se duceau discuţii fierbinţi susţinute de evrei cu vederi de stânga. În toate ocaziile, Noam zăbovea în librăriile de stânga sau în cele anarhiste, devora literatura politică, ca mai târziu să se declare norocos că a descoperit anarhismul, fapt care i-a permis să critice ideologiile radicale de stânga ca de exemplu Marxism-leninismul .
În 1945 se înscrie ca student la filosofie şi lingvistică la Universitatea Pennsylvania .  Unul din  profesori, Zellig Harris îl îndrumă spre analiza matematică a structurilor lingvistice şi Noam alege că temă pentru master "Morfofonemica Ebraicii Moderne" lucrare în care propune mecanisme de transformare gramaticală, diferite de cele ale lui Harris.  Capăta titlul MA în anul 1951.
 
                                                                                  Orwell 
Citeşte pe George Orwell şi se lăsă convins că o societate anarho-sindicalistă este posibilă şi
chiar dezirabilă. Un birou al jurnalului anarhist  "Freie Arbeiter Stimme", la care scria în idiş pentru evreii din New York  Rudolf Rocker, este des frecventat de Chomsky.
                                                                          Rudolf Rocker
 La acest marasm intelectual oscilant între anarhism şi liberalismul clasic se adaugă lecturi ţinute de Bertrand Russell şi scrierile Rosei Luxemburg. În 1949 Noam se însoară cu Doris Schatz, o colegă de şcoală primară. Au trei copii, două fete şi un băiat. Cuplul se mută în Israel (în 1953) la kibutzul Hazorea. Despre Israel Chomsky spune într-un interviu: "Am iubit Israelul dar n-am putut suporta  atmosfera ideologică, naţionalismul fervent şi dragostea multor kibutznici pentru Stalin şi situaţia considerată  "roză" în statul comunist. Întrebat despre separarea părinţilor de copii în kibutzuri Chomsky  declară că viaţa în kibutz este încercarea cea mai apropiată de anarhism,  atractivă şi de succes, singura care a  fost practicată suficient timp înainte de a fi abandonată.
După ce capătă diploma de doctor în lingvistică în 1955, Chomsky scrie cartea sa "Structuri Sintactice", cea mai cunoscută lucrare ştiinţifică a sa.
22 de ani mai târziu Chomsky devine un fervent oponent al războiului din Vietnam. Două cărţi în care critică politica  americană: "The Responsibility of Intellectuals" şi " American Power and the New Mandarins" îl plasează în fruntea disidenţilor americani. Chomsky provoacă nenumărate polemici locale şi internaţionale, el însuşi capătă ameninţări cu moartea de la organizaţii extremiste, mai ales când se referă la situaţia din Orientul Mijlociu.
Autor a peste 100 de cărţi în domeniul războiului, al politicii, jurnalist şi eseist Chomsky este considerat al 8-lea  "intelectual de vârf " într-un sondaj efectuat în 2005 şi este considerat tatăl lingvisticii moderne, coautor al teoriei universale a gramaticii . 
****
Strategia diversiunii
 
În afară activităţii sale academice, Chomsky s-a remarcat pentru critica sistemelor guvernamentale care prin politica lor manipulează masele spre beneficiul unor minorităţi interesate. Chomsky a sintetizat şi denumit această politică 
 "strategia diversiunii". Iată cele mai efective diversiuni pe larg folosite de conducătorii unor puteri în epoca modernă.
• Naţiunea poate fi controlată uşor dacă este prevenită. Ni se va spune că  situaţia este grea
dar că măsurile sunt pentru binele general. Suntem nevoiţi să renunţăm la nivelul 
de trai cu care ne-am obişnuit. Deci, ni se cere acordul pentru măsuri dure în viitor. Preveniţi dar amânând schimbările în rău, le vom admite cu înţelegere mai târziu. 
• Opinia publică trebuie deviată, ca să nu realizăm legătura dintre cauză şi efect. Adresând masele cu discursuri infantile, se dezvoltă o gândire superficială sau fatalistă care nu permite sesizarea miezului problemelor.
• E bine să ocupi mintea poporului cu subiecte minore, dar emoţionale, evitând dezbaterea problemelor sociale sau economice, ele sunt cele adevărate .
• E necesar sistemului dezinformarea maselor, cetăţenii să nu aibe acces la informaţii  complete, corecte şi obiective. Această ţintă este atinsă încurajând o comunicaţie vulgară, de nivel intelectual scăzut care îndobitoceşte masele. Oferind satisfacţii ieftine şi un sistem de învăţământ corupt facilităm ignoranţa şi de aici uşurinţa de a manipula conştiinţa colectivă.
• Guvernele folosesc  spiritul de turmă inducând maselor sentimentul de culpă,  fatalitate, neputinţă. Anulând dorinţa de revoltă masa devine o turmă uşor de controlat.
• Strategia manipulărilor trebuie bine mascată. Conducătorii vor apela la analize psihologie ale slăbiciunilor mulţimii. Prin mass media vor fi discreditare aceste cunoştinţe creându-se impresia că publicul nu este manipulat. Conducătorii vor apare ca salvatori  ai naţiunii aflate în impas, pusă în faţa unor probleme grave. Apoi vor întări securitatea cetăţenilor
cu preţul limitării libertăţilor democratice.
Aportul lui Chomsky în ştiinţe şi politică este imens. Între anii 1980 -1992 era unul dintre cei mai citaţi autori la nivel planetar. Timp de 50 de ani la MIT a definit şi sculptat ştiinţele cognitive, filosofia şi politica modernă.
La 84 de ani este încă activ, lucid şi prolific. Ne roagă să cercetăm, să nu ne lăsăm manipulaţi şi duşi de nas în turmă. 
Informează-te, gândeşte, apoi decide ne învaţă Noam Chomsky.
**
Adrian Grauenfels 
2012

 http://cititordeproza.ning.com/group/cesedezbateinrepublicacititordeproza/forum/topics/noam-chomsky-strategia-diversiunii?commentId=4409416%3AComment%3A815126&xg_source=msg_com_gr_forum
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.