miercuri, 6 martie 2013

Vesti din China: EVENIMENT - Prima sesiune a noii legislaturii a Adunării Naţionale a Reprezentanţilor Poporului (ANRP) din China

Wen Jiabao: China susţine reforma şi deschiderea

Prima sesiune a noii legislaturii a Adunării Naţionale a Reprezentanţilor Poporului (ANRP) din China a început, marţi, la Beijing. La această importantă reuniune a ANRP, for legislativ suprem al Chinei, care se va desfăşura timp de două săptămâni, vor fi alese noile organe de stat. În raportul de activitate al guvernului, prezentat spre dezbatere cu acest prilej, premierul Wen Jiabao a subliniat că reforma şi deschiderea reprezintă forţa motrice de bază pentru dezvoltarea şi progresul Chinei. În acest sens, China trebuie să dea dovadă de şi mai mult curaj şi înţelepciune politică pentru aprofundarea procesului de reformă şi deschidere.
În faţa celor aproape 3000 de deputaţi prezenţi în Marea Sală a Poporului, premierul Wen a prezentat ultimul său raport de activitate în numele guvernului. Documentul a făcut un bilanţ privind activitatea guvernului din cei 5 ani ai mandatului, arătând că după mai mult de 30 de ani de reformă şi deschidere, guvernul trebuie să acţioneze cu prioritate pentru ca poporul să beneficieze de rezultatele obţinute în dezvoltare. Wen Jiabao a afirmat:
"Asigurarea angajării în muncă şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale poporului constituie principalele noastre sarcini. În ultimii cinci ani, Guvernul a alocat un total de 197,3 miliarde yuani pentru rezolvarea problemelor de angajare în muncă. În acest interval de timp, au fost angajaţi 28 de milioane de absolvenţi de facultate şi alte 8,3 milioane de persoane din mediul urban care au avut probleme în găsirea unui loc de muncă. Sistemul de asigurare de bătrâneţe acoperă toţi locuitorii din mediul urban şi rural. De asemenea, a fost creat, în linii mari, sistemul de asigurare medicală de bază la nivel naţional, peste 1,3 miliarde de cetăţeni chinezi beneficiind de acesta. Totodată, am stabilit şi îmbunătăţit sistemul de construire a locuinţelor sociale care asigură condiţiile de bază de locuit ale populaţiei".
În ultimii cinci ani, China s-a confruntat cu mari provocări precum criza financiară mondială şi puternicul cutremur de pământ din Wen Chuan. Tot în aceşti cinci ani, Produsul Intern Brut al Chinei ajuns pe locul doi în lume. Chiar şi în condiţiile recesiunii economice mondiale din anul trecut, economia chineză a înregistrat creştere, fapt care a constituit o bază solidă pentru dezvoltarea din anul 2013. Totuşi, mai există multe probleme şi dificultăţi pe care China trebuie să le depăşească, precum: dezvoltarea dezechilibrată, contradicţiile dintre dezvoltarea economică şi protejarea mediului. Pentru rezolvarea acestor probleme, premierul Wen a propus noului guvern:
"Trebuie perfecţionat în continuare sistemul economiei de piaţă socialistă şi format un mediu instituţionalizat care permite tuturor sistemelor de proprietate să participe pe picior de egalitate la concurenţa de piaţă şi să fie protejate în egală măsură de lege. Am stabilit deja regulamentele privind reforma distribuirii veniturilor, dar mai trebuie să elaborăm măsurile concrete pentru micşorarea decalajului veniturilor populaţiei, pentru ca întregul popor să poată beneficia de rezultatele înregistrate în procesul de dezvoltare. Totodată, vom susţine continuarea luptei anticorupţie".
În faţa situaţiei economice dificile din acest an, premierul Wen a propus că obiectivul dezvoltării economiei chineze în 2013 este acela de a înregistra o creştere de aproximativ 7,5%. Concomitent, asigurarea şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale populaţiei vor fi o sarcină prioritară a noului guvern. Wen Jiabao a arătat:
"Vom face tot posibilul pentru rezolvarea problemelor de angajare în muncă, vom crea locuri de muncă prin stabilizarea dezvoltării economice şi transformarea modului de dezvoltare. Veniturile locuitorilor din mediul urban şi rural vor continua să crească, iar pensiile vor înregistra o creştere de 10%. De asemenea, va fi îmbunătăţit sistemul asigurărilor medicale şi sociale. Vom consolida controlul pieţei imobilare şi vom construi mai multe locuinţe sociale, pentru ca populaţia noastră să aibă condiţii de locuit mai bune".
Potrivit Constituţiei chineze, fiecare Guvern poate deţine un maxim de două mandate, de câte cinci ani. Începând din anul 2003, când a preluat funcţia de premier, Wen Jiabao a prezentat de zece ori raportul de activitate al Guvernului. Raportul din acest an, deşi a fost unul relativ scurt, conţine schimbările şi speranţele ultimilor zece ani din China. În viitor, China va continua să susţină politica potrivit căreia "omul să fie pe plan primordial", realizând o dezvoltare generală, coordonată şi durabilă.

http://romanian.cri.cn/341/2013/03/05/1s134538.htm


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.