sâmbătă, 14 octombrie 2017

Vești din China: Săptămâna de aur de dinainte de Congres

(traducere din limba franceză, articole publicate de ziarişti francofoni acreditaţi în China. Articol apărut în 14 octombrie 2017. )
     În 18 octombrie se deschide al XIX-lea Congres al Partidului, punct de orgă între două cincinale, care va reînnoi prin cei 2.287 delegați Comitetul Central (cu „Parlament” cu tot) și alte instanțe conducătoare. Tensiunea e la maximul său, presa și chiar zvonurile se epuizează într-o liniște abisală, în timp ce polițiștii veniți ca întăriri domnesc pe arterele de circulație împodobite cu lozinci ...
     Cum percepe populația această mare întâlnire? Afișând o indiferență profundă, ca și cum aceste probleme publice n-ar interesa-o. Are de altfel alte preocupări: concediul de ziua națională și cel de Sărbătoarea mijlocul toamnei ( 1-8 octombrie) . Au fost 705 milioane - veritabilă maree umană, care s-au înghesuit umăr la umăr pe Marele Zid, să admire soldații de teracotă de la Xi'an sau să se plimbe în spatele cămilelor pe dunele de la Dunhuang... Blocaje de circulație fenomenale i-au ținut pe loc pe cei aflați în vacanță aproape de Shanghai sau pe podul de la Humen ( Canton) , timp de 12 ore, provocând certuri, pierderi de copii și de cunoștință ...
     În această „săptămână de aur” chinezii s-au dedat la un shopping intensiv, încurajat de stat în numele creșterii economice. În fiecare zi, sertarele de bani de la magazine au înregistrat în medie 226 miliarde de $, respectiv + 10.7%. Orășenii însă și-au micșorat ardoarea față de cumpărăturile funciare: fie grație noilor frâne puse de stat speculației în domeniul funciar, fie poate în așteptarea unor viitoare schimbări ale legilor. Rezultatul la Pekin, Shanghai sau Canton: 78% scădere a vânzărilor, în ciuda rabaturilor de până la 20%.
     Tot ascultând de directive, cei aflați în vacanță, au boicotat Coreea de Sud, devenită indezirabilă ca urmare a afacerii THAAD. În această țară a dimineții liniștite, 70% dintre turiștii chinezi din 2016 au lipsit la apel. Coreea de Sud, care a fost destinația lor preferată anul trecut, a fost brusc retrogradată pe locul al șaselea. 
     Însă apar noi tendințe, comportamente curioase din alte culturi: în China și în afara granițelor ( pentru cei care își permit) , chinezii încep să se distanțeze de călătoriile organizate. Sunt de acum deja numeroși cei care călătoresc în familie sau în grupuri de prieteni, cu ghizi pentru circuite alcătuite „ meseriaș” . Cei 1% care au ales această formulă în 2016, au ajuns a fi 11% , conform Ctrip, celebrul tur-operator on-line.
     Șase milioane de persoane aflate în vacanță s-au îndreptat către 88 de țări, dintre care 70% în Asia, dar Tailanda este cea care a încasat laurii. Au cheltuit tot atât ( 1500$/persoană) , dar au întinerit: 60% dintre ei au avut între 19 și 45 de ani. Mai ales, însă, se feminizează: majoritatea sunt femei, deja mai numeroase decât bărbații în a vrea să plece departe și să riște confruntarea cu alte valori. 
     Din ce în ce mai mult, persoanele aflate în vacanță se arată grijulii în îmbunătățirea imaginii lor în străinătate, printr-un comportament mai discret și mai respectuos față de regulile locale pe unde ajung. Sunt încurajați în asta de către biroul național de turism, care-i avertizează „ să înfrumusețeze peisajele printr-un comportament civilizat ” .
     Anul acesta două regiuni au ratat acest concediu.
În Sichuan, faimosul parc Jiuzhaigou, deteriorat în august de un seism, s-a închis și va rămâne așa cel puțin un an.
În Xinjiang de asemenea, funcționarii și universitățile au fost privați în ultimul moment ( în 2 octombrie) de concedii, fără explicație. Poate pentru a preveni orice tulburare în această regiune instabilă. Pentru autoritățile locale e imposibil să-și asume cel mai mic risc în ajunul celui de-al XIX-lea Congres. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.