vineri, 16 septembrie 2011

Chakre şi zodii ( I)

Chakrele prezintă o importanță deosebită în cultura indiana, fiind percepute drept repere ale sănătății fizice, mentale și spirituale a ființei umane. Când am citit prima dată despre ele, mi-am zis: o chestie orientală, au fantezie, că doar e soare puternic pe- acolo... Adică n-am putut înţelege din prima despre ce este vorba. În timp, tot vrând să înţeleg logica lucrurilor, mi-am dat seama că ideea este următoarea: organismul uman este conectat la oceanul de energie în care trăim în univers în principal prin aceste chakre. Adică, noi, fiinţele umane, suntem ca nişte baterii cu şapte borne. Borna/ chakra din creştet asigură firul principal de legătură cu oceanul de energie, e „aţa” vieţii de care pomeneşte tradiţia populară românească şi despre care se spune că la moarte se rupe.
Chakrele principale, în număr de şapte, sunt centri de energie localizati de-a lungul liniei mediene a corpului. Există însă în corpul uman sumedenie de chakre mai mici şi de importanţă „locală”, vizând deci un anume segment, mai mic ori mai mare, al corpului uman.

CHAKRE PRINCIPALE

Chakrele principale sunt centri de energie localizati de-a lungul liniei mediene a corpului. Aceste focare de energie încep de la baza coloanei vertebrale și urcă pană la coroana capului, fiecaruia corespunzandu-i o anumita parte a organismului. Se considera a fi 7 chakre principale în sistemul energetic al organismului, ele reflectându-se atât la nivel fizic, cât și la nivel spiritual și emoțional. Chakrele guvernează stările interioare și cele exterioare ale fiecarei persoane. Când cele 7 chakre sunt în echilibru, energia circulă nestingherită prin organism aşa că starea de bine a spiritului și a minții este și ea una satisfăcătoare. Când apare un dezechilibru energetic, apare implicit un dezechilibru în funcţionarea organismului uman, adică boala. Organismul uman este însă creat să se autoregleze şi, acţionând asupra chakrelor (nici nu vă imaginaţi ce simplu e!) se restabileşte echilibrul de care avem nevoie pentru starea de bine, de sănătate a organismului. Sigur, e simplu pentru stadiul minor al afecţiunii, deci trebuie intervenit imediat atunci când se constată dezechilibrul. Aici se pare că este problema: să depistăm la vreme acel dezechilibru. E problemă, pentru că educaţia din ultimele secole, civilizaţia actuală a „tocit” LA FOARTE MULŢI DINTRE NOI DAR NU LA TOŢI legătura subtilă cu natura, cu ceea ce ne ajută să ne înţelegem singuri funcţionarea organismului.

Sper că nu credeţi că spun poveşti, n-aş fi îndrăznit să prezint aceste lucruri dacă n-aş fi aflat că fizica modernă confirmă această practică orientală milenară. Se pare că trăim nişte vremuri în care întâlnirea dintre Orient şi Occident înseamnă nu doar schimburi economice de petrol şi celelalte, cât mai ales (dincolo de extermismele cărora le suntem martori) o redescoperire/ reconciliere culturală şi spirituală. A propos de asta, de foarte multe ori, citind despre practici orientale gândul m-a dus la practici din medicina tradiţională populară românească, atât cât am mai apucat să cunosc şi eu de la generaţia anterioară, pentru că în zona Europei cunoştinţele acestea au existat, dar s-au transmis oral, pe când orientalii au păstrat şi în scris aproape totul.
Poate că n-aş fi citit despre aceste lucruri dacă nu ar fi trebuit să caut o soluţie alternativă la medicina alopată, neputincioasă în a trata afecţiunea unei fiinţe foarte dragi mie.
Cum spuneam la început, am privit cu neîncredere lucrurile până când am văzut că în Orient nu doar în cultura indiană există aceste practici ci şi în cea chineză (qigong), cea japoneză (reiki), dezvoltate separat şi, până când, ştiinţa actuală, „divinitatea” la care ne „închinăm” aşa de des în ziua de azi, că aşa am fost educaţi, a confirmat.




Cele şapte chakre principale
Muladhara – situată la baza coloanei vertebrale, chiar lângă coccis, 
Swadhisthana – situată în jurul buricului, 
Manipura – chakra plexului solar, situată în regiunea stomacului,  
Anahata – chakra inimii, poziționată în mijlocului pieptului,  
Vishuddha – chakra gâtului sau a laringelui, poziționată la baza gâtului. 
Ajna – chakra frontală sau al treilea ochi, poziționată în mijlocul frunții, 
Sahasrara – chakra coroanei craniului, poziționată deasupra capului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.