duminică, 18 septembrie 2011

Chakre şi zodii ( III)

S-a făcut o corespondenţă între chakre şi zodii, pe care o voi prezenta aici. Dat fiind că sunt şapte chakre şi 12 zodii, inevitabil ceva zodii ţin de o aceeaşi chakră.
NOTA: Dacă vă este greu să reţineţi denumirile indiene, puneţi cifre de la 1 la 7, e mai simplu. Încercaţi însă să reţineţi locul în organismul uman unde se află chakrele. Și mai simplu, gândiți-vă la culorile curcubeului ( ROGVAIV), care sunt de fapt și culorile chakrelor începand cu chakra din zona coccisului.

Rac – Ajna, Chakra celui de al treilea ochi


Chakra care îi dă forță și energie nativului Rac este Ajna, poziționată chiar în centrul frunții, deasupra punctului în care se unesc sprâncenele. Ajna este cea care controlează tiroida, dar și glanda pituitară. Această chakra este cea care controlează în cea mai mare masură și sistemul nervos central. Atunci când este în echilibru, Ajna aduce Racului o intuiție ieșită din comun, creativitate și imaginație, înclinația către spiritualitate și meditație, abilitatea de a percepe și acele aspecte extrasenzoriale care scapă de multe ori celor din jur. Atunci când este în dezechilibru, Ajna aduce introvertire, autoizolare de ceilalți, sentimentul de singurătate emoțională, sensibilitate exagerată, înclinația către depresie și gânduri negative.

Leu
– Sahasrara, Chakra Coroanei


Centrul de forță al Leului nu putea să fie reprezentat decât de Sahasrara, Chakra Coroanei. Dintr-o perspectivă fizică, în concepția orientală, această chakra se află deasupra creștetului capului. Spiritual vorbind, chakra coroanei este considerată ca fiind punctul de legatură dintre lumea fizică și lumea spirituală, dintre uman și divin. Atunci când se află în echilibru, Sahasrara aduce nativului Leu înțelepciune și putere, noblețe, cunoaștere (sub toate formele ei: intelectuală, emoțională și spirituală), inteligența minții, abilitatea de a lua decizii juste chiar și în circumstanțe constrângătoare și nefavorabile. În dezechilibru, Sahasrara îi face pe nativii din Leu să abuzeze de putere, să facă paradă de abilitățile lor, să îi disprețuiască pe cei slabi, să ignore și să disprețuiască latura spirituală a vieții. În dezechilbru, Sahasrara îi face vanitoși și fixiști în sistemul lor de gândire, atașati la extreme de material.

Fecioară – Vishuddha, Chakra Gâtului


Ca și Gemenii, punctul central de energie al Fecioarei este constituit de Vishuddha, Chakra Gâtului. Vishuddha îi influențează însă în mod diferit pe acești nativi. Atunci când se află în echilibru, Vishuddha aduce Fecioarei pasiunea pentru informație, indiferent de forma în care îi parvine aceasta: verbal sau prin scris. Aduce totodată și respect, loialitate, conștiinciozitate, atracția către ordine și detaliu, abilitatea de a aplana conflictele folosindu-se de puterea cuvântului. În dezechilibru, această chakra îi face pe nativii din Fecioara agitați, irascibili, panicoși, atașați în mod exagerat de ideea de perfecțiune, capabili să critice prin cuvinte, dar și să manipuleze.

Balanță – Anahata, Chakra Inimii


Energia fizică, spirituală și emoțională a Balanței este dată cu precădere de Anahata. Atunci când se află în echilibru, chakra situată chiar în centrul pieptului este cea care aduce Balanței capacitatea de empatie și de aderență la stările celorlalți, o experimentare superioară a iubirii, toleranță și compasiune față de ceilalți. Tot Anahata aduce și preocupare față de binele celor din jur, iubire pentru tot ce înseamnă frumos, dragoste universală pentru viață. Atunci când această chakra se dezechilibrează, nativul Balanței se dezechilibrează la rândul său. Are tendințe depresive, este măcinat în interior de temeri și angoase, își face griji în privința propriei frumuseți trupești, dar și a valorii sale. Când Anafata suferă, Balanța are tendința de a deveni dependentă de ceilalți, refuzând să se elibereze din atașament.  

Scorpion - Manipura, Chakra Plexului Solar


Punctul energetic localizat la nivelul plexului solar aduce în cazul Scorpionului dinamism, pasiune, capacitatea de a trăi intens chiar și lucrurile cele mai nesemnificative. Chakra Manipura face ca acești nativi să fie expansivi, hotărâți, siguri pe sine, apți să își susțină punctul de vedere. Scorpionul are o individualitate foarte bine dezvoltată. La polul opus, când Chakra Plexului Solar este perturbată, Scorpionii pot adopta un comportament răutăcios, răzbunător, căutând să umilească și să înjosească. Avizi după putere, vor căuta să-și demonstreze prin orice mijloace superioritatea față de ceilalți. Impulsurile sexuale ale Scorpionului sunt guvernate de planeta Marte, dar și de Manipura.

Săgetător – Swadhisthana, Chakra Sacră

În viziunea orientală și occidentală deopotrivă, Swadhisthana, chakra sacră, este asociată cu zodia Săgetătorului. Swadhisthana este poziționată între buric și osul pubian. Swadhisthana este răspunzătoare de activitatea sistemului limfatic, a glandelor sexuale, dar și a hormonilor. Atunci când este în armonie, Swadhisthana aduce Săgetătorului erotism, senzualitate, stimulare sexuală, dar și imaginație creatoare. Swadhisthana aduce totodată și înclinație către ezoterism și latura mistică a vieții, inteligență sclipitoare, uneori chiar genialitate. Atunci când e în dizarmonie, Swadhisthana îl predispune pe Săgetător spre excese, dezamăgire, îngâmfare, decizii greșite, fantezism. În dizarmonie, Swadhisthana poate da și confuzie mintală și ideatică.

Capricorn – Muladhara, Chakra Radacinii (baza)


Chakra predominantă a Capricornului este Muladhara, chakra rădăcinii. Muladhara este poziționată la baza coloanei vertebrale, în apropierea coccisului. Muladhara este răspunzatoare pentru reproducere și excreție, controlând totodată și rinichii și glandele suprarenale. Când este în echilibru, această chakra aduce nativului Capricorn dinamism, siguranță de sine, perseverență, capacitatea de a acționa în sensul determinării propriului destin. Muladhara îl face pe Capricorn să fie un supraviețuitor și un învingător. Atunci când este dezechilibrată, Muladhara se manifestă la exterior prin rigiditate, incapacitatea de adaptare, ura față de schimbare.

Vărsător – Muladhara, Chakra Radacinii



Ca și în cazul Capricornului, centrul principal de energie este reprezentat de Muladhara. În cazul Vărsătorului însă, Muladhara își exercită în mod diferit dominanta. Când este în echilibru, Muladhara aduce Vărsătorului flexibilitate, non-conformism, capacitatea de a se răzvrăti împotriva unui destin potrivnic. În dezechilibru, Muladhara conferă pace interioară, dar și sentimentul de-a aparține unei comunități. În cazul Vărsătorului, Muladhara controlează și instinctul matern. Când se află în dizarmonie, Muladhara aduce teama de respingere, supunere în fața constrângerilor, incapacitatea de a putea adera la o comunitate, dificultăți în luarea de decizii, dificultăți în exprimarea liberă a propriei personalități.

Pești – Swadhisthana, Chakra Sacră


Pe bunî dreptate, centrul de forță al Peștilor este Swadhisthana. Swadhisthana determină în structura fundamentală a nativului din Pești deschidere către tainele lumii, putere de sacrificiu, capacitate de afecțiune. Swadhisthana trezește în nativul Pești și dorința de a întemeia o familie, dar și devotamentul față de această matrice familială. Swadhisthana vindecă, Swadhisthana alină. Swadhisthana este răspunzatoare de caldura sufletească a acestui nativ, dar și de înclinația sa către aspectele spirituale ale vieții. Instinctele nativilor Pești sunt foarte dezvoltate. La fel ca percepțiile lor extrasenzoriale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.