vineri, 10 mai 2013

Vesti din China: Milionari în China, Kǒng Dōngméi, 孔东梅

Recent, presa chineză a adus în prim plan o personalitate chineză, milionară aflată pe locul 242 în topul celor mai bogaţi chinezi, nepoata preşedintelui Mao Ţedun/ Máo Zédōng/ 毛泽东
Kǒng Dōngméi, 孔东梅. 



Este descendentă a preşedintelui pe linia celei de- a doua ( sau a treia?) soţii a acestuia, Hè Zǐzhēn, 贺子珍.



Cuplul prezidenţial a avut o fiică, Lǐ Mǐn, 李敏, născută în 1936, care a fost de asemenea pentru o perioadă în primul plan al lumii politice chineze. 





                              ( foto actual)

Se numeşte Li şi nu Mao, pentru că în perioada respectivă preşedintele, care era vânat de guomindangnişti, şi- a schimbat vremelnic numele din Máo Zédōng/ 毛泽东 în Lǐ Déshèng, 李德胜. Li Min, fiica preşedintelui Mao s- a căsătorit în 1959 cu Kǒng Lìnghuá, 孔令华 şi a avut doi copii: un fiu, Kǒng Jìníng,  孔继宁, şi o fiică, Kǒng Dōngméi, 孔東梅. 

Aceasta din urmă este născută în 1972 la Shanghai, iar prenumele Dōngméi, Trandafirul Orientului, i- a fost ales de bunicul Mao Ţedun. 
A fost crescută în principal de bunica Hè Zǐzhēn , la Shanghai până la vârsta de 6 ani, când se întoarce la părinţi la Pekin, pentru că începea şcoala. Este absolventă, în 1996, a Universităţii de aeronautică şi astronautică din Pekin, pasiunea în domeniu fiind moştenită de la tatăl său, profesor de marcă la acest institut. În 1999 face un masterat în domeniul comunicare- multimedia la Universitatea Pensylvania în SUA, după care obţine titlul de doctor la Universitatea din Pekin. 
În 2001 îşi creează o companie în domeniu, la Pekin, 北京东润菊香书屋有限公司, care este e fapt o mare librărie. 

Din 2011 Kǒng Dōngméi este căsătorită cu industriaşul şi omul de afaceri chinez 陈东升Chén Dōngshēng



( născut în Hubei la 17.12.1957) , absolvent al Universităţii Wuhan, Facultatea de economie,ca primă şcoală superioară, după care şi- a îmbogăţit studiile, cu o strălucită carieră politică şi profesională şi cu o biografie bogată şi interesantă. Este fondatorul unei foarte importante companii de asigurări de viaţă, un investitor important. Este din anul 2000 în topul celor mai bogaţi chinezi.
 .

2 comentarii:

  1. Cum fiul meu este acum la Beijing si e single, am sa ii recomand sa treaca pe la Librarie!

    RăspundețiȘtergere
  2. E o idee! Cred ca va gasi cartile pe care le cauta ...

    RăspundețiȘtergere

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.