duminică, 15 februarie 2015

Veşti din China: Cooperarea între ţările BRICS extinsă cu probleme în domeniul demografic

Xinhua, Liang Nin, 14.02.2014
Blocul economic emergent BRICS a adoptat un program de cinci ani pentru abordarea în comun a problemelor demografice, printre care: drepturile femeilor, îmbătrânirea populaţiei şi migraţia

Miniştrii şi reprezentanţii de înalt nivel ai ţărilor membre ale blocului, respectiv Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, reprezentând o populaţie totală de aproape 2,9 miliarde, au anunţat joi seara la Brasilia, capitala braziliană, decizia luată ca urmare a discuţiilor ce au durat trei zile.
Aprobarea programului 2015- 2020 înseamnă că ţările membre ale blocului, care şi- au consolidat deja cooperarea în domeniul politic, financiar şi economic, vor lucra împreună în domeniul problemelor sociale şi demografice.
Alexandre Ghislene, director pentru drepturile omului şi problemele sociale în cadrul ministerului brazilian pentru afaceri externe, a făcut cunoscut că această măsură va ajuta la stimularea reciprocă nu numai în cadrul blocului dar şi în ce priveşte „ cooperarea Sud-Sud” .
„ Ţările BRICS doresc să împărtăşim experienţa noastră nu numai între noi, dar şi cu alte ţări în curs de dezvoltare interesate” a afirmat Alexandre Ghislene.         
Preşedintele Comisiei natţionale braziliene pentru populaţie şi dezvoltare,
Ricardo Paes de Barros a subliniat importanţa cooperării, adăugând că China are o bogată experienţă în administrarea migranţilor apăruţi în timpul urbanizării sale, precum şi în formarea salariaţilor, a asistenţei medicale şi educaţiei.
Brazilia doreşte să se inspire din modul chinezesc de a trata populaţia migrantă, să sporească numărul femeilor angajate şi să reducă mortalitatea maternală, a adăugat dl. Paes.
Wang Pei'an, director adjunct în Comisia naţională chineză pentru sănătate şi planificare familială a subliniat importanţa acordării unei atenţii adecvate populaţiei în curs de îmbătrânire, în special într- o ţară care are 200 de milioane de persoane peste 65 de ani, pentru a le oferi o mai bună calitate a vieţii.
Vice- ministrul rus al Muncii şi Protecţiei sociale, Serghei Velmiaikin, a făcut cunoscut că „ îmbătrânirea şi valurile de imigranţi” figurează printre problemele ce îi afectează pe membrii blocului şi că deci este logic să se lucreze împreună pentru a atinge „ obiective comune” .
Omologul său indian, S. K. Sikdar, a făcut observaţia că ân prezent numai 30% din populaţia indiană trăieşte în zonele urbane, dar acest procent ar putea ajunge la 90% în următorii 70 de ani, lucru ce incită India să se inspire din experienţa altor ţări în privinţa procesului urbanizării.

Următoarea reuniune la nivel ministerial a ţărilor BRICS în probleme demografice se va ţine în 2018 în China, când se vor desfăşura şi o serie de reuniuni tehnice privitoare la cele şase teme ale programului pentru anii care urmează.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.