duminică, 20 septembrie 2015

Din lumea largă: Xi Jinping- ultima linie dreaptă înainte de plen

( traducere din limba franceză, articole publicate de ziarişti francofoni acreditaţi în China.Articol apărut în 19 septembrie 2015. )

Xi Jinping, omul cel mai puternic al Chinei, este mai mult ca niciodată în prim- planul scenei. Numărul 1 chinez îşi ia zborul ( 22- 28 septembrie) pentru prima sa vizită de stat în Statele Unite, îşi înmulţeşte nominalizările în posturi- cheie şi lansează proiecte de reformă. Toate, pentru a- şi atrage cel mai larg sprijin posibil înaintea Plenului Comitetului Central din octombrie şi a face să treacă în forţă reformele aflate în pană de când a ajuns în postul pe care- l ocupă.
Înlocuieşte în fruntea organelor de stat oamenii lui Hu Jintao, predecesorul său. Meng Xiangfeng devine nr 2 în Biroul General al Comitetului Central, după îndepărtarea lui Ling Jihua şi Huo Ke pentru corupţie. Su Deliang ajunge vice- ministru al Securităţii de Stat, în locul lui Ma Jian, dat deoparte în ianuarie. La APL, Xi îi instalează pe generalii Zhao Keshi şi Cai Yingting - prieteni din anii '90, aflaţi atunci la post în Fujian şi Zhejiang. Fostul şef al finanţelor Xiamen, He Lifeng, devine vice- preşedinte al NDRC. Chen Min'er, guvernatorul Guizhou, a fost promovat în iulie secretar de partid: rar cumul de mandate, care arată încrederea Pekinului. Tânăr încă ( 55 de ani) , Chen ar fi un candidat plauzibil pentru a- i succeda lui Xi în 2022.

Şi apoi, e vizita la B. Obama. A fost foarte pregătită, printr- o vizită a lui Meng Jianzhu din Biroul Politic ( 9- 12 septembrie) şi după, a consilierului de stat Yang Jiechi. Meng a obţinut ceea ce cerea demult: în ciuda lipsei unui acord de extrădare, livrarea lui Ling Wangcheng, transfugul frate al lui Ling Jihua. Ling Wangcheng se pare că ar fi luat din China documente compromiţătoare, sperând să le folosească într- un proces al lui Ling Jihua. Această întoarcere a lui Ling Wangcheng a fost negociată la un preţ mare: sechestrul de către Trezoreria publică americană a banilor ( 600 milioane $) puşi deoparte de alde Ling şi întoarcerea în China a 25.000 de chinezi aflaţi ilegal în SUA.
Presa anglo- saxonă e pesimistă în ce priveşte această vizită, având în vedere numeroasele litigii: asupra accesului prea limitat la piaţa chineză, pirateria informatică, ciupelile navale din Marea Chinei de Sud. Opinia publică americană ar dori ca Obama să " inspire" o restabilire a legăturilor China- Vatican şi un dilog cu Dalai Lama. Însă acest gen de presiune nu poate fi decât inacceptabil pentru Xi ... Totuşi, se pot vedea şi ceva adieri de vânt favorabile: zXi are nevoie de lauri în America, înaintea iminentului " său" plen. Ori Obama, nemaiavând de înfruntat alegeri, e liber să- l ajute, sub rezerva unor concesii solide faţă de China. zUn prim ajutor palpabil este menţinerea neschimbată ( 7 septembrie) a ratei dobânzii scăzute a Băncii Federale americane, motivată prin fragilitatea bursei chineze. FED este suverană asupra deciziilor sale, dar Obama a putut " recomanda" întârzierea unei creşteri a acestei rate de dobândă, prevăzută a fi pe termen lung. zÎn privinţa mediului înconjurător, Xi şi Obama vor să- şi angajeze ţările în scăderea accelerată a emisiilor de CO2 - acord ce  îmbunătăţeşte şansele discuţiilor asupra condiţiilor climatice a COP21 de la Paris din noiembrie. zCele două ţări pregătesc un ambiţios tratat bilateral de investiţii.
Per total: Statele Unite şi China se pregătesc să culeagă fructele a ani de negocieri, la nivel înalt, asupra tuturor dosarelor în discuţie. Din acest unghi de vedere,vizita are potenţialul de a intra în istorie ca data unei puternice apropieri între Occident şi Orient, necesară pentru stabilitatea şi relansarea planetei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.