luni, 18 mai 2020

Vești din China: Fluier final pentru Tianjin Tianhai

(Traducere din limba franceză, articole publicate de ziarişti francofoni acreditaţi în China. Articol apărut în 15 mai 2020.)


În paisprezece ani de existență, clubul de fotbal Tianjin Tianhai a cunoscut urcușuri și ( mari) coborâșuri. Dar epidemia  de coronavirus a pus punct fragedei și agitatei povești a clubului, care și-a anunțat în 12 mai depunerea bilanțului. „ Ținând cont de o situație financiară nesustenabilă, clubul nu mai este în măsură să-și mențină funcționarea normală. ” s-a anunțat sec într-un comunicat.

Fondată la Hohhot ( Mongolia Interioară) în 2006, echipa s-a mutat în 2007 la Tianjin sub numele de Tianjin Quanjian, de la denumirea grupului farmaceutic fondat de Shu Yuhui. Situat abia pe al 14- lea loc în Chinese Super League ( CSL) în 2019, clubul a avut totuși niște ambiții enorme în anii 2010 sub bagheta antrenorului Fabio Cannavaro, campion mondial italian în 2006, aflat acum în fruntea clubului Guangzhou Evergrande, deținător al titlului de campion și învingător în 8 din utlimele 9 campionate chinezești. În acea perioadă de aur, proprietarii clubului Tianjin Quanjian au făcut risipă de bani pe piața transferurilor, încurajați fiind de autorități, care țin să facă din China o putere a balonului rotund. Au luat doi jucători de renume: brazilianul Alexandre Pato, pentru circa douăzeci de milioane de euro și belgianul Alex Vitsel, semi- finalist la ultima cupă mondială, care aduc Quanjian pe podiumul CSL ( cel mai bun rezultat din istoria sa) și permit clubului să participe la prestigioasa Ligă a campionilor asiatici.    
Însă noua reglementare care limitează transferurile la prețuri exorbitante a jucătorilor străini, menită să favorizeze eclozarea tinerelor talente locale, schimbă datele problemei. Cele două perle străine părăsesc campionatul chinezesc. În acest proces, traiectoria clubului miliardarului Shu Yuhui se întunecă brusc. Acesta din urmă, care și- a făcut averea în domeniul medicinii tradiționale chineze, a fost arestat în 2019 pentru publicitate mincinoasă și vânzări piramidale, ca urmare a morții unei fetițe de 4 ani care făcuse un tratament recomandat de Quanjian. A urmat apoi o adevărată coborâre în infern. Federația locală din Tianjin a preluat frâiele echipei, schimbându-i numele în în Tianjin Tianhai, în timp ce miliardarul era condamnat la nouă ani de închisoare și o amendă de 50 de milioane de yuani ...   
Însă, după cum e știut, nenorocirea unora poate însemna fericirea altora. FC Shenzhen, penultimul în campionatul chinezesc și în fapt căzut în divizia a doua, a câștigat în acest fel dreptul de a rămâne în CSL. Prevăzut inițial a fi în februarie, debutul sezonului din acest an a fost amânat pentru 24 iunie din cauza coronavirusului. Federația chineză elaborează mai multe scenarii în acest sens, sperând să vadă în iulie terenurile mișunând de fotbaliști. Iar în timp ce mai mulți jucători străini sunt în continuare blocați în afara granițelor, conducătorii chinezi au anunțat că primele meciuri ale noului sezon vor fi cu ușile închise, înainte de a se deschide progresiv accesul în tribune. Cât despre locuitorii Tianjinului, nu vor avea încotro și vor trebui să revină la celălalt club al orașului, Tianjin Teda, pe locul șapte anul trecut, care să-i reprezinte în campionatul chinezesc.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.