luni, 18 mai 2020

Vești din China: La Wuhan, testare pentru toți ?

(Traducere din limba franceză, articole publicate de ziarişti francofoni acreditaţi în China. Articol apărut în 14 mai 2020.)


O largă campanie de testare este oare soluția cea bună pentru evitarea unui al doilea val de contaminări? Problema se dezbate în China, în vreme ce mai multe „ clustere” de-a lungul și latul țării induc teama față de un nou val de contaminări. Este o situație ce trebuie clar stăpânită înainte de deschiderea sesiunii parlamentare la Pekin pe 21 mai. După cum se obișnuiește, autoritățile iau măsuri energice: izolare, pedepsire și investirea unor resurse enorme.  

În orașul Shulan din Jilin ( 31 de cazuri în 16 mai) , s-a reinstaurat izolarea parțială, în timp ce anchetatorii fac eforturi pentru a stabili lanțul contaminării, lucru ce implică sute de persoane. La Shenyang ( Liaoning) , 7500 de persoane au fost puse sub observație. În paralel, opinia publică solicită să fie luate mai în serios cazurile asimptomatice.

Drept consecință a acțiunii acestor clustere, mai multe cadre, printre care secretarul de partid din Shulan, au fost demise pentru „ proastă gestionare a situației” , lucru ce i-a făcut pe internauți să sară în sus: „ prioritatea nu este de a da vina pe cineva, ci de a lupta împotriva reapariției virusului.” Ei pun în această situație degetul pe rană. Căci, într-adevăr, sancțiunile acestea ar putea foarte bine să incite și alți funcționari la a ascunde noile cazuri. Adică fix același raționament care a determinat și autoritățile din Wuhan să încerce să ascundă epidemia la începuturile acesteia ...

La Wuhan, după 35 de zile fără vreun nou caz de covid-19, șase noi contaminări au fost detectate în 10 și în 11 mai, într-un același complex rezidențial. Au fost plasate din nou în carantină și alte rezidențe. Începând de a doua zi, municipalitatea a anunțat lansarea unei campanii gratuite de 10 zile de testare pentru depistarea unor noi infectări la cele 11 milioane de locuitori ai orașului. Vor fi testate prioritar 12 grupe „ de risc” , ca de pildă persoanele vârstnice, muncitorii migranți, personalul din domeniul horeca, profesorii ...
Această decizie neașteptată nu e poate străină de rezultatele îngrijorătoare ale unei anchete epidemiologice făcute la Wuhan. Conform acesteia, rata de infectare a populației ar fi mai mare decât era de așteptat, întrucât la persoanele testate în aprilie au fost găsiți anticorpi la 5-6% dintre cele 11.000 de persoane testate. Dacă statisticile sunt corecte, aceasta ar însemna 550.000 de persoane la nivel de întreg orașul. Oficial, doar 50.339 de persoane au fost contaminate cu covid-a9 la Wuhan, adică de 10 ori mai puțin.
La momentul prezent, 3 milioane de locuitori ar fi fost testați începând din aprilie. Ar trebui așadar să se procedeze la testarea a 730.000 de persoane la fiecare 24 de ore pentru a duce la bun sfârșit această „ luptă a celor 10 zile ” (十天大会战). Pentru a face așa ceva, capacitatea de testare a orașului, care e la momentul actual de 100.000 de teste pe zi, ar trebui să fie de șapte ori mai mare! În prima zi a campaniei, 13 mai, numai 67.026 de persoane au fost testate, apoi a doua zi 72.791, iar ziua următoare 115.609 ... În ciuda acestei creșteri, estimatul este încă departe. China produce zilnic acum 9 milioane de teste, de 11 ori mai mult decât în ianuarie ...
În orice caz, organizarea unei astfel de operațiuni dă mari dureri de cap comitetelor de cartier. Primele reclamații au și apărut la lungile cozi de așteptare ce favorizează eventuale contaminări... Dată fiind amploarea testării, riscul de a confunda eșantioanele nu e nici el exclus.
Partizanii acestei testări susțin că testarea va restabili încrederea publicului și, prin urmare, vor fi astfel accelerate eforturile de normalizare a activității. Anumiți internauți regretă totuși că această testare n-a avut loc înainte de 8 aprilie, când s-a renunțat la izolarea orașului. Iar alții suspectează o operațiune de imagine pentru a dovedi comunității internaționale că în China situația este sub control.
Pentru Wu Zunyou, expert al centrului Național pentru controlul și prevenția maladiilor ( CDC) , o atare testare este costisitoare (cel puțin 1 miliard de yuani) și ineficientă, întrucât persoanele testate se pot infecta după examinare. Se mai pune, în plus, și problema fiabilității testelor, deoarece unii pacienți au fost testați de mai multe ori înainte de a fi declarați pozitivi la covid-19. Să ne reamintim că testele cele mai bune disponibile pe piață nu sunt fiabile decât în proporție de 90%.
Rămâne în continuare problema transparenței rezultatelor. Cum vor reacționa autoritățile dacă această campanie de testare de la Wuhan scoate la iveală un număr ridicat de noi cazuri? După ce a depus atâtea eforturi pentru a reporni țara, ultimul lucru de care are nevoie regimul este ca oamenii să fie cuprinși de disperare, realizând că de fapt covid-19 nu a dispărut niciodată cu adevărat – și că poate nici nu va dispărea niciodată complet, după cum avertizează OMS. Doctorul Zhang Wenhong, expert din Shanghai, nu-și face iluzii: „ Chiar și când pandemia va fi luat sfârșit, cetățenii nu vor avea de ales decât să accepte măsurile de prevenție împotriva maladiei ca parte integrantă a vieții lor. ”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.