luni, 18 mai 2020

Vești din China: Portret: Cine este dr Zhang Wenhong, răsfățatul publicului?

(Traducere din limba franceză, articole publicate de ziarişti francofoni acreditaţi în China. Articol apărut în 10 aprilie 2020.)


Cine, în Șanghai, nu-l cunoaște oare pe dr Zhang Wenhong (张文宏? Directorul Departamentului de maladii infecțioase de la Spitalul Huashan a devenit un idol al publicului pentru franchețea sa și pentru metaforele colorate pe care le folosește.
Medicul de 51 de ani, liderul echipei de 60 de experți care răspund de lupta împotriva coronavirusului la Șanghai, a atras atenția publicului în 30 ianuarie când a cerut membrilor de partid ( din care și el însuși face parte) să plece în teritoriu și să preia acolo din munca echipelor medicale pentru a asigura reușita: „ nu mă interesează dacă nu vor, trebuie să plece pe teren fără nicio discuție” , a spus el. Declarație care a fost răsplătită prin aprecierea  publicului. Chiar dacă franchețea și personalitatea lui puternică nu prea au întrunit unanimitate la vârf de partid, autoritățile găsesc în Zhang un bun purtător de cuvânt capabil să aducă încredere în rândul oamenilor. Și chiar funcționează! Unul dintre internauți scria: „ Nu cred decât în spusele unei singure persoane: doctorul Zhang! ” În timp ce oamenii erau neliniștiți și speriați, absolventul de medicină de la Universitatea Fudan s-a implicat din plin în a comunica pe tema epidemiei într-un mod inteligibil pentru toată lumea, ceea ce i-a adus numele de „ Zhong Nanshan nr 2” ( cu trimitere la expertul în coronavirus, de 83 de ani) . Așa că, în ciuda suprasolicitării de la locul de muncă și dormind doar câteva ore pe noapte, specialistul își găsește timp și pentru a răspunde la întrebări. Este totuși reticent în a-și crea un cont pe Weibo, considerând că așa ceva l-ar distrage de la ce are de făcut. Preferă să-și posteze comentariile în contul oficial de WeChat al spitalului unde lucrează. Întrucât stăpânește bine limba lui Shakespeare în urma trecerii sale pe la Harvard și spitalul Queen Mary (Hong Kong), dr Zhang Wenhong a susținut de asemenea mai multe videoconferințe pentru a împărtăși experiența din Shanghai ( 555 cazuri, 7 decese, 422 vindecați în 10 aprilie) confraților săi ( italieni, americani, francezi, germani) , dar și pentru a liniști diaspora chinezească. În 4 aprilie, zi de doliu național în China, ambasada RPC în Franța i-a solicitat dr Zhang Wenhong să răspundă întrebărilor a șase reprezentanți ai comunității chineze. Vădit intenționat în a-i liniști, i-a asigurat că din cei 700.000 de chinezi din Franța ( dintre care 40.000 studenți) numai vreo zece au fost infectați. În ce privește hydroxyclorochina propovăduită de dr Rauoult, s-a arătat prudent, amintind că e nevoie să se facă și alte studii clinice în afara celor existente.
Iar nativului din Wenzhou nu-i lipsește imaginația când e vorba de a-și ilustra vorbele. Întrebat fiind despre posibilitatea apariției unui tratament, Zhang a răspuns: „ Înainte de a apărea niște rezultate clinice, un medicament experimental est aidoma unei prietene. Nu devine soție decât atunci când se fac publice rezultatele” ! În panoplia animalieră la îndemâna dr Zhang, SARS și gripa sunt comparate cu un tigru și o pisică: două feline care nu prezintă însă același grad de periculozitate pentru om. Cât privește covid-19, la prima vedere poate fi luat drept un câine, dar el s-a dovedit a fi mult mai periculos! Poate fi asemuit mai degrabă cu un lup. Ca să-i incite pe oameni să stea acasă, a declarat: „ Puneți-vă în ipostaza că sunteți soldați, iar dacă vă plictisiți acasă, e semn bun, asta înseamnă că vă luptați, în calitate de soldați, cu virusul.” . La reluarea activităților, s-a adresat șefilor de întreprinderi prin: „ Eu personal n-am nevoie de donații, doar atât să faceți, să permiteți angajaților să lucreze de acasă și să le dați salariul. Iată deci cum puteți contribui la bunul mers al societății. ”
Dr Zhang este foarte abil în a evita întrebările tabu. Întrebat fiind despre eficacitate medicinei tradiționale chineze ( MTC) comparativ cu medicina occidentală în combaterea virusului, acesta a replicat: „ E ca în viața de cuplu: dacă partenerii sunt fericiți, de ce să-ți mai bați capul în a-l aduce în față pe cel care contribuie mai mult la fericire? ” În timpul unei intervenții organizate de ONG-ul american Asia Society în 7 aprilie, dr Zhang a calificat problema fiabilității cifrelor chinezești drept „ prea sensibilă” și s-a mulțumit să afirme că la Șanghai situația a fost stăpânită la timp.
Dar nici măcar răsfățații publicului nu trebuie să depășească anumite limite: în 28 februarie, într-un interviu pentru China Daily, dr Zhang s-a opus teoriei dr Zhong Nanshan, conform căreia originea virusului probabil că nu e chinezească. „ Dacă virusul ar fi venit din străinătate, mai multe orașe chinezești ar fi fost afectate în același timp. Ori, Wuhan a fost cel dintâi afectat. ” răspundea dr Zhang. A doua zi își exprima pe scurt scepticismul în privința a „ zero cazuri” declarate în mai multe provincii. Nu e deloc surprinzător că aceste declarații au dispărut repede de pe net...
Ceea ce nu-l împiedică pe dr Zhang să se bucure de o cotă inegalată de popularitate. La plecarea primarului din Șanghai, Ying Yong, în Hubei, internauții din oraș se amuzau: „ Fie-vă milă, luați orice, dar nu ni-l luați pe dr Zhang” ! Sunt deja disponibile pe internet produse cu efigia doctorului ( pernuțe și huse pentru smartfonuri) .
Mai multe fane ale sale văd în el bărbatul ideal: „ Nimeni, cu excepția urșilor panda, nu are cearcăne atât de frumoase ca el” se poate citi pe internet. „ Totuși, eu n-am alura lui Zhong Nanshan” , răspunde el amuzat.
Are însă și de câștigat din această expunere mediatică, existând numeroase zvonuri despre salariul său, despre prețul unei consultații la el ( 380 de yuani) sau despre modelul mașinii pe care o are ... „ Nu conduc nicio societate și nici nu sunt acționar la vreo întreprindere” se apără el. Viața privată este călcâiul lui Ahile al acestui erou al coronavirusului: în cadrul unui interviu, a căutat să și-o protejeze încercând să ascundă ecranul telefonului său care suna și afișa numele mamei lui. Spre marea dezamăgire a animatoarei emisiunii, doctorul a refizat să răspundă la telefon. Dr Zhang speră ca, odată cu victoria asupra virusului să reintre în anonimat: „ Voi dispărea de pe scena mediatică atunci. Iar dacă veniți la spitalul Huashan, vă va fi greu să mă găsiți, pentru că mă voi ascunde bine. ” 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.