joi, 22 octombrie 2009

Cel care mergea spre miazanoapte

Cel care mergea spre miazănoapte


Regele ţării Wei a luat odată hotărârea să atace Handan, capitala regatului Zhao. Aflând despre acest lucru, Ji Liang, unul dintre înţelepţii regatului Wei, s- a întors dintr- o călătorie în care tocmai pornise şi s- adus să- l vadă pe rege fără a- şi lua răgaz nici măcar pentru a- şi aranja hainele ori a- şi şterge de pe obraz colbul drumului.

Şi i- a grăit regelui astfel:

- La întoarcerea din călătoria pe care tocmai am încheiat- o, am întâlnit în drumul meu un om care mergea cu carul spre miazănoapte. Cum mi- a împărtăşit că ar vrea să ajungă în regatul Chu, l- am întrebat: „ Dacă vrei s- ajungi în ţara Chu care este la miazăzi, de ce te îndrepţi spre miazănoapte?” „ Am cai foarte iuţi.” mi- a răspuns el. „ Nu neg că ai avea cai buni. Drumul acesta însă nu duce spre ţara Chu.” am îndrăznit a- i spune. „ Am bani că- mi prisosesc.” „ Nu am temei să cred altcum, dar îţi repet: nu acesta este drumul spre ţara Chu.” „ Am vizitiul cel mai bun din lume !” …

Cu cât spunea mai multe, cu atât mai mult se depărta de regatul Chu. Tot astfel, Majestatea Voastră şi- a pus în gând să atace Handan pentru a spori întinderea ţării şi a se acoperi de glorie. Dar întocmai ca omul care mergea spre miazănoapte vrând să ajungă cât mai degrabă în ţara Chu, care se află la miazăzi, cu cât veţi face mai multe astfel de campanii nesăbuite, cu atât vă veţi depărta mai mult de scopul pe care vi l- aţi propus de a unifica regatele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.