miercuri, 6 februarie 2013

China mai aproape: Cele mai renumite ( frumoase) femei din China

De ani de zile îmi pun întrebarea: chinezul de rând cum trăieşte oare? Am găsit destule răspunsuri pe care le- am prezentat uneori şi pe această pagină. Lumea chineză cuprinde însă şi enorm de multe personalităţi deosebite, despre care la noi nu se ştie mai nimic. 
Am gasit un articol pe tema din titlu, pe care il redau mai jos, desi la drept vorbind nu prea- mi place ideea ( fara a fi feminista) includerii intr- o categorie separata a femeii, in general vorbind. " Ca e si ea om! " vorba olteanului. 
Este insa o lista cu personalitati deosebite din lumea chineza. Lista, alcatuita de un blog de limba franceza ( sunt link- uri spre el în textul de mai jos) , e departe de a fi completa. Eu m- am gandit adesea sa prezint personalitati din lumea chineza din toate epocile ( ma gandisem la o lista cu imparatii Chinei, mai toti niste personalitati deosebite, pe care o voi face la un moment dat totusi) , dar de unde atata timp pentru a selecta o avalansa de informatii ?

                                                             Wu Zetian (625–705)


O frumoasă autoritate asupra bărbaţilor din epocă 
După unii istorici unica împărăteasă din istoria Chinei. Cu toate criticile istoricilor confucianişti, această concubină a purtat pe culmi înalte de lumină flacăra dinastiei sale, Zhou. Era autoritară, uneori chiar crudă. O adevărată feministă înainte de a se inventa aşa ceva, prezentă totdeauna în compania oamenilor de stat din jurul împăratului Gaozong.

                                                             Zhou Xuan (1918-1957)




Un înger printre stele

Frumoasa Jad, numele său de scenă, cu o siluetă graţioasă, un profil fermecător.
Cunoscută actriţă, mai ales prin filmul Îngerii bulevardului (馬路天使, malu tianshi) cu un destin demn de o stea a filmului: orfană, nu şi- a cunoscut niciodată părinţii. Dispărută la o vârstă tânără, spre regretul numeroşilor săi admiratori.

                                                             Lin Huiyin (1904–1955)


Intelectuala îndrăgostită

Spun unii că dacă vrei să vezi ce însemană forţa romantică a unui cuplu chinez, citeşte despre viaţa lui  şi a lui Xu Zhimo.
Cuplu nelegitim, s- au iubit în ascuns. Xu Zhimo o admira peste limită pe cea care avea să devină prima femeie- arhitect a Chinei.

                                            Song Meiling, Doamna Cian Kai- şi (1898-2003)


O superbă energie
În anii 40 şi 50 ai sec XX, visul oricărui bărbat a fost acela de a se afla în prezenţa doamnei Cian Kai- şi, femeie de o eleganţă sublimă şi o charismă inegalabilă. În anii 40 face călătorii prin Statele Unite, propovăduind intervenţia americană alături de Zhōngguó Guómíndǎng, partidul condus de soţul său. Hollywood o admiră, o primeşte ca pe o regină, dar nu acelaşi lucru se întâmplă cu preşedinţii Roosevelt şi ulterior Truman, care strâmbă din nas.

Dotată cu o puternică inteligenţă, Sòng Měilíng înseamnă pentru unii o revelaţie în ce priveşte măreţia poporului chinez.

                                                              Wang Danfeng (1924)



Frumoasă

Mai toţi tinerii din China în anii ' 40 erau îndrăgostiţi de ea, actriţa cu o dicţie remarcabilă şi un farmec înrobitor. Asemănată adesea cu Gene Tierney ( pe care eu de altfel nu o ştiu...) , aparent rece, dar cu un temperament cald.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.