duminică, 10 februarie 2013

Vesti din China: După vin, cârnaţi pentru Imperiul Celest

( traducere, preluare din presa francofonă la Pekin)

Prietenia dintre Jiang Zemin şi Jacques Chirac a permis Franţei în 2004 ca, prima din Europa, să exporte carne de porc în China, care este prima producătoare de acest produs ( 85 milioane tone pe an, circa 500 milioane de capete) şi prima consumatoare ( 106 grame pe zi/ locuitor) .
Franţa " a ratat" atunci însă ocazia pentru a exporta mezeluri.

Pentru obligatoriul protocol bilateral, prin care Parisul se obligă să inspecteze marfa ( respectarea normelor veterniare şi fitosanitare chineze) , discuţiile începute în 2007 au eşuat la capătul a un an, datorită unei întâlniri în Polonia a lui Nicolas Sarkozy cu Dalai Lama: o amânare nesperată pentru porcii vieri, dar supărătoare pentru cei 35.000 de mezelari francezi, aflaţi într- o supărătoare căutare de piaţă de desfacere.

Reluate în 2011, discuţiile ar trebui să se încheie în intervalul a 12 luni, cu condiţia ca nici o nouă criză să nu mai întunece orizontul.
Sunt deja stabilite nişte bune contacte între Robert Volut, Preşedinte al Federaţiei industriaşilor din domeniul mezelăriei şi Patrick Yu, patronul companiei Cofco, primul grup agro- alimentar chinez şi importator nr 1, ce întinde un colac de salvare interlocutorilor săi făcând remarca următoare: " când chinezul bea un vin bun, nu ştie cu ce mâncare să- l însoţească" ... 
Aşadar, prima întâlnire dintre mezelarul francez şi consumatorul chinez este stabilită pentru  Chunjie/ Sărbătoare Primăverii 2014 : la intrarea în China, mezelarul francez îi va găsi aici pe colegii săi italieni şi spanioli, care au câteva lungimi avans!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.