vineri, 7 iunie 2013

Vesti din China: China pe primul loc in lume la pierderea cadrelor calificate


China se află în fruntea naţiunilor ai căror lucrători de înaltă calificare aleg să nu se întoarcă în ţară după ce au lucrat în străinătate, conform unui articol publicat joi ( ieri) în ziarul chinez Cotidianul poporului.
Conform ziarului citat, oficios al Partidului comunist chinez, sectoarele cele mai puternic afectate sunt ştiinţele şi ingineria, cu o rată de pierdere a lucrătorilor de înaltă calificare de 87%.
Republica Populară Chineză a cunoscut o puternică dezvoltare a elitelor sale de la fondarea sa în 1949. În 2010, ţara număra 120 de milioane de persoane cu competenţe profesionale remarcabile, precizează articolul. 
Astfel, datorită dezvoltării rapide a învăţământului superior, absolvenţii de învăţământ superior  reprezintă deja 12,5% din mâna de lucru a ţării, se adaugă în articol.
Guvernul chinez a introdus de altfel o serie de politici destinate promovării formării elitelor naţionale şi a atras lucrători de excelenţă din străinătate. Astfel, mai bine de 20.000 de studenţi străini cu înaltă calificare au venit în China de la lansarea unui proiect în domeniu în anul 2008, conform articolului citat.
Conform Academiei de Ştiinţe din China, 1.907 persoane din întreaga lume fac parte din elita de prim plan în şase domenii: bilologie, biochimie, informatică, fizică, agricultură, matematică şi chimie. China are cel mai mare număr din aceste elite de prim plan în domeniul fizicii, matematicii şi informaticii.
Liu Xutao, profesor la Academia chineză de ştiinţe ale administrării statului, a arătat că mulţi lucrători chinezi de elită chinezi aleg să rămână în străinătate pentru a beneficia de condiţii mai bune în domeniul cercetării ştiinţifice.
Dl. Liu propune în consecinţă ca departamentele chineze vizate să creeze condiţii mai favorabile în domeniul cercetării ştiinţifice inovatoare atunci când formulează politici destinate atragerii lucrătorilor chinezi şi străini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.