luni, 24 iunie 2013

Veşti din China: Xi Jinping - Obama, retragerea în deşert


Articol tradus din presa francofonă ( jurnalişti străini) din China. Articolul a apărut cu ceva timp în urmă, însă n- am avut timp să îl traduc. Acum, c- am avut o neaşteptată zi liberă - uitasem că e liber azi! - am reuşit ... 

Xi Jinping- Obama, retragerea în deşert

Săptămâna lui Xi Jinping în America Centrală şi Statele Unite ( 01- 08/06) a avut ceva din ceea ce este un pariu. 
[1] Catolică, America Centrală, e de mai bine de 5 ani anticomunistă şi pro- Taiwan. Este de asemenea un fief al SUA : cu 8 zile înainte, Obama şi numărul 2 al său, J. Biden, l- au precedat pe Xi la faţa locului, ca să strângă relaţiile.
Motive în plus pentru Xi de a înainta prudent şi de a „ evita erorile făcute în Africa”  . Xi însă, a făcut pe indulgentul, pe „ unchiul Americii” împărţind cadouri şi amânând din nou pe mai târziu „ business- ul ” .
În Costa Rica, singura ţară caraibiană cu ambasadă la Pekin ( din 2007) , Xi a oferit peste 2 miliarde de $ pentru reabilitarea rafinăriei El Limon şi a unei şosele. În Trinidad & Tobago el a promis un spital de 250 milioane de $, trimiterea a 100 de medici şi a oferit la 6 ţări vecine 1 miliard de $, pentru diverse proiecte de dezvoltare. În schimb, A. Camona, Preşedintele Trinidad & Tobago a promis deschiderea unei ambasade în cursul acestui an.
În Mexic, partida a fost şi mai puţin câştigată, ca urmare a dispariţiei a milioane de locuri de muncă ale „maquilladoras” , uzine low cost pentru SUA, ucise de produsele chinezeşti la preţuri imbatabile. În plus, schimburile sunt dezechilibrate în favoarea Chinei, 36 miliarde de $ în 2012, din care 5,7 miliarde de $ de export mexican.
Xi Jinping a oferit Pemex, monopolul de stat, 1 miliard de $ în împrumuturi pentru cumpărarea de nave şi echipamente pentru exploatarea rezervelor de aur negru din Golful Mexic. El a semnat cu preşedintele Nieto un „ parteneriat strategic integral” în vederea sprijinirii relansării ţării. „Epoca de aur a Americii Latine a început” a spus el.
Pekin urmează a investi până în 2017 suma de 500 de miliarde de $ în afara frontierelor sale şi va trimite în străinătate 400 de milioane de turişti, inclusiv „ la templele Maya şi plajele de la Acapulco” . Însă după atâtea vorbe frumoase, când a propus un acord de liber schimb, răspunsul a fost plin de curtoazie, dar fără echivoc: „ Nu suntem pregătiţi! ” .

[2] A doua etapă puternică, în SUA, s- a ţinut într- un ranch californian fără costume şi cravate, fără chiar ( pentru Obama) prima doamnă: lucru nemaivăzut.
Pregătită de luni de zile ( prin vizitele la Pekin ale lui J. Kerry în 13/04 şi T. Donilon în 28/05) , această etapă a fost piesa de rezistenţă: nici Mao, nici Deng nu au ajuns atât de departe în destindere. Singurul precedent a fost prietenia dintre Jiang Zeming şi Jacques Chirac, care a putut servi de altfel ca model: a fost preţioasă, dar mai puţin decisivă decât cea avută aici în vedere, datorită puterii ţărilor respective. A fost vorba deci ca la Rancho mirage să fie produse nu atât nişte acorduri formidabile, cât de a crea un „ nou model de relaţie” pentru reglarea unor diferende grele şi în creştere între China şi SUA, respectiv lumea întreagă.
Acest caiet de sarcini explică discreţia celor două Preşedinţii, la încheierea celor opt ore de întrevederi. Foarte la largul lor, uneori între patru ochi, fără interpreţi- traducători, cei doi bărbaţi de stat au pus totul pe masă.
Au găsit acorduri asupra Coreei de Nord ( pentru Pekin, să dea prioritate denuclearizării peninsulei înaintea nostalgiilor socialiste) şi asupra încălzirii globale. Vor deschide negocieri asupra eradicării globale până în 2050 a refrigeranţilor şi izolatorilor termici HFC care fac, în ce priveşte gazul cu efect de seră, cât 10 ani de emisii de noxe în SUA.
În privinţa cyber- atacurilor chinezeşti asupra internetului american, Xi a fost mai puţin flexibil, pentru că APL ( Armata Populară de Eliberare) este desemnată ca vinovat, ceea ce pentru China este inacceptabil. Xi va avea nevoie de nişte voci în cadrul castei militare pentru a face să fie acceptate reforme grele ale regimului în cadrul  plenului din 3 octombrie. Dar chiar şi aici, blocajul ţine mai mult de formă: cei doi oameni de stat rămân de acord în ce priveşte, după Obama, „ dotarea spaţiilor virtuale cu dispozitive de protecţie şi reglementări, iar acest lucru să fie făcut împreună şi nu unul împotriva celuilalt” .
În cele din urmă nu suntem decât la început: această întâlnire la nivel înalt, o adevărată deschidere de drum, va fi urmată de „ comunicări strânse” pe viitor şi de o următoare întâlnire fără costum şi cravată- de data aceasta în China!
09/06/2013
- See more at: http://www.leventdelachine.com/collection/2013/20#sthash.or2xGZQZ.dpuf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.