marți, 4 iunie 2013

Vesti din China: Invazie de raţe gonflabile uriaşe


O raţă uriaşă gonflabilă, una, de acord, dar atenţie la invazie, a comentat cel mai popular ziar din China, după ce o operă de artă instalată la Hongkong a fost imediat copiată în întreaga ţară.
În urmă cu o lună, artistul olandez Florentijn Hofman a instalat o raţă galbenă gonflabilă de 16.5 m înălţime, ce a plutit timp de două săptămâni în apele portului Victoria din Hongkong, dându- i aspectul unei imense căzi.

Opera de artă a făcut senzaţie pe insulă, dar şi în China continentală, la Hangzou, Wuhan ori Tianjin, unde promotori imobiliari s- au grăbit să instaleze pe terenuri ce le aparţineau, imitaţii ale păsării de curte, pentru a atrage clienţii.
Într- un editorial publicat ieri, Cotidianul Poporului a sancţionat aceste copii, acuzându- le că deturnează mesajul ce a stat la baza operei lui Hofman, simbol " al culturii împărtăşite de umanitate şi al amintirilor din copilărie, o adevărată operă de artă, anti- comericală" . 
" Cu cât vor fi mai multe raţe galbene aici, cu atât ne vom îndepărta de spiritul noncomercial al lui Hofman, dar mai ales, e vorbe aici despre lipsa noastră de creativitate" mai scrie cotidianul citat.
" Popularitatea raţei galbene e un lucru bun, dar e trist să vedem că la noi în ţară spiritul inovativ dispare! " deplânge în cotinuare ziarul starea de lucruri.
Autorităţile turistice din provincia Hunan sunt vizate în treacăt prin această din urmă afirmaţie, pentru că au schimbat numele unui munte, cunoscut conform tradiţiei drept " Coloana cerului din sud" în " Muntele Hallelujah din Avatar" , pentru că acolo s- au turnat scene din filmul american. 
Raţe gonflabile sunt deja disponibile pe site- ul Taobao, site- ul de vânzări on- line aflat în China pe primul loc. Preţurile sunt cuprinse între 2800 de yuani ( 350 euro) pentru cele mai mici şi 149.800 yuani ( 18.800 euro) pentru un exemplar de 20 de metri înălţime.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.