luni, 8 iulie 2013

Vesti din China: La Pekin s- a inaugurat cea mai mare cladire din lume

La 01 iulie 2013 a fost inaugurata in China, la Chengdu 
(capitala provinciei Sichuan, capitala care are 14 milioane locuitori, o megalopola cu cea mai mare rata de crestere, capitala - printre altele- : majong- ului, iar Sichuan- ul: patria ursului panda urias, dar si a electronicelor si industriei IT chineze, a tenisului in China etc.),

cea mai mare cladire din lume: 1.76 milioane kmp; 500 m lungime, 400 m latime, 100 m inaltime, 18 niveluri din otel si sticla. Amplasata deasupra uneia dintre statiile de metrou din Chengdu, cladirea este de 20 de ori mai mare decat cladirea Operei din Sidney, de 3 ori mai mare decat Pentagonul. 
Pentru a compara in plus marimea cladirii: aeroportul din Dubai, pana acum cea mai mare cladire din lume, are 1. 5 milioane kmp; in Europa, cea mai mare cladire este piata de flori din  Aalsmeer, Olanda, cu 990.000 mp. Foarte probabil ca in urmatorii ani in China vor aparea si alte asemenea cladiri. 
Constructia a inceput in 2010 si a fost finalizata si data in folosinta in 1 iulie a.c. adica intr- un interval de timp scurt pentru o cladire de asemenea talie. 

New Century Global Center, Chengdu




In interior, cladirea are ceea ce se afla de obicei in asemenea mega- centre: un cinematograf cu 14 sali IMAX, mici magazine, restaurante, birouri, hoteluri, un pseudo- sat mediteranean. Ce are specific: o enorma plaja artificiala cu apusuri de soare realiste si o briza usoara, iluzie posibila datorita unor imense ecrane LED pe una dintre laturi. 
Chiar langa cladire se va afla un centru de arta cu o suprafata de 45.000 mp.

http://www.gizmodo.fr/2013/07/08/plus-vaste-batiment-monde-chine.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.