sâmbătă, 27 iulie 2013

Veşti din China: Xi Jinping şi Li Keqiang: ce vor îndrăzni să facă în vara asta?

( traducerea unui articol apărut în presa francofonă/ ziarişti străini aflaţi la Pekin în 12 iulie 2013)

12 iulie 2013

Xi Jinping şi Li Keqiang: ce vor îndrăzni să facă în vara asta?

În timpul verii, oraşul se goleşte … Este momentul pentru echipa de la putere să facă să treacă deciziile dificile, în timp ce opozanţii, clanurile şi facţiunile pleacă „ la plajă” . De aceea, în acest număr  al publicaţiei, înainte de pauza estivală, să observăm ce pregătesc Xi Jinping, şeful Partidului, şi Li Keqiang, şeful Consiliului de Stat.
În prezent, şeful statului este hiperactiv, înmulţindu- şi întâlnirile şi propunerile în toate domeniile. Este vorba despre propunerile către Partid, pentru cel de- al 3- lea Plen al celui de- al XVIII- lea Congres din noiembrie. Fiind însă vorba despre demontarea privilegiilor pentru a susţine programul de urbanizare, Xi este în faţa unui zid de refuz universal. În 22- 25 iunie a fost o întrunire la nivel înalt împotriva formalismului, extravaganţei, abuzului de putere şi indisciplinei, pentru a fi repus pe şine un aparat paralizat de corupţie.
Odată cu promovarea cadrelor de prim rang, el propune să se ţină cont de creşterea brută, dar şi de respectul faţă de mediul înconjurător şi de bunăstarea socială. Presa discută despre acest lucru în mod liber şi în detaliu- semn al încrederii în capacitatea lui Xi de a aduna oamenii în jurul său. Sunt însă aşteptate rezultate concrete … Astfel, la 15 zile după, verdictul împotriva lui Liu Zhijun, ex- ministrul căilor ferate ( 08/07) nu este dintre cele mai probante în privinţa voinţei de a se disciplina cadrele corupte. Poreclit „ Domnul 4%” datorită procentului pe care îl lua din contractele de TGV în miliarde de $, acest aparatcik scapă la mustaţă de pedeapsa cu moartea, însoţită de o suspendare, ceea ce îi permite să spere la o ieşire „ pe motive medicale” în şase ani. Urmare acestui verdict ne putem întreba dacă Pekin- ul nu va profita de acest armistiţiu balnear pentru a încheia procesul lui Bo Xilai, însoţit de o judecată pe aceeaşi textură, jumătate- aspră jumătate- blândă, evitând astfel o tăbăcire a subiectului de către presă şi o ruptură în opinie.
În dosarul recentralizării puterii, Xi înregistrează progrese. La venirea sa la putere, numai 2 guvernatori de provincie din 32 fuseseră numiţi de la Pekin. Acum sunt 11 din cei 22 numiţi recent, ceea ce permite speranţa de revenire  la disciplină, respectiv la disciplina în politicile la care s- a rămas în urmă, precum mediul înconjurător şi finanţele.
Altă întrunire la nivel înalt, alt blocaj: între 2- 5 iulie, s- a ţinut la Pekin o întrunire între Banca centrală, CBRC şi celelalte bănci, la care Xi Jinping a încercat să facă acceptată regularizarea negativă a ratei dobânzilor. Giganţii bancari ai „ celor patru surori” au fost cei care au blocat, în numele marjei pe care aceste dobânzi le- o asigură, invocând teama de a se pierde controlul asupra situaţiei. La sfârşitul lui iunie, în pană de bani lichizi, ICBC şi Banca Chinei au trebuit să- şi înceteze acordarea de împrumuturi.
În ciuda acestui eşec, Xi pare încrezător în a putea, la o altă întrunire la nivel înalt ce se va ţine în octombrie, să ia de la provincii controlul asupra vânzărilor funciare, dându- le în schimb ca recompensă o sursă de finanţare prin obligaţiuni ( deja permisă în provinciile cele mai bogate: Shandong, Jiangsu, Guangdong, Zhejiang, Şanghai şi Shenzhen) şi taxa funciară limitată actualmente la Pekin şi Şanghai. Dacă reuşeşte, va fi dotat ţara cu un nou principiu de taxare, mai durabil.
Lupta nr 1 a lui Xi este aşadar în domeniul finanţelor, iar băncile îl blochează. Se bănuieşte de fapt că ele acţionează în contul marilor lor clienţi ( primării, GEE) , cu care sunt în strânsă legătură. Aceşti clienţi sunt privilegiaţii sistemului de credit de stat, în funcţie de rentabilitatea obiectivului ( adesea slab) proiectului. În acest fel, ei ar trebui să- şi regândească pentru întâia dată investiţiile în termeni de rentabilitate şi de valoare socială: masa monetară ar merge în acest fel mai mult către cei care generează locurile de muncă- IMM- uri şi sectorul privat.

În această vară ne putem de asemenea aştepta să vedem că Xi Jinping înmormântează contenciosul cu UE asupra panourilor solare, oferind din proprie iniţiativă preţuri minime şi cotaţii; să amelioreze climatul cu Japonia- reglează deja circul existent prin temperarea puseurilor xenofobe; şi să lucreze asupra relaţiei cu Hong Kong- ul, în prezent tensionată din cauza democraţiei: Zhang Xiaoming, reprezentantul naţional pentru Insulă, invită Legco ( Parlamentul) la un prânz pentru a aborda „ toate problemele” , escamotate de prea multă vreme!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.