luni, 25 noiembrie 2013

Eveniment: Documente semnate cu ocazia vizitei in Romania a dlui Li Keqiang, prim- ministrul Chinei

Premierul Victor Ponta îi garantează omologului său chinez, Li Keqiang, că atunci când oferta unei companii chineze va fi mai bună, aceea va fi în mod sigur desemnată drept câştigătoare de către statul român.
"În ceea ce priveşte regulile competiţiei din Uniunea Europeană, evident că România şi toate ţările membre trebuie şi le respectă. Astăzi, însă, în condiţii de competiţie egală, europeană, există multe proiecte în care companiile din China au o ofertă mai bună, o ofertă financiară, o ofertă tehnică mai bună şi am garantat primului-ministru şi delegaţiei sale că atunci când oferta unei companii chineze este mai bună, aceea va fi în mod sigur câştigătoare", precizează Ponta în conferinţa de presă comună cu omologul său chinez. Victor Ponta apreciază că un proiect de succes în România va fi imediat dorit şi de celelalte ţări din zonă.
Guvernul chinez consideră România un "fanion de colaborare" între China şi Europa Centrală şi de Est, afirmă premierul Chinei, Li Keqiang.
"Guvernul Chinei acordă o importanţă deosebită relaţiilor chinezo-române. Vreau să vă spun că România, atât din punct de vedere al populaţiei, cât şi al suprafeţei, este a doua ţară ca mărime din Europa Centrală şi de Est, iar în ultimii ani România a cunoscut o creştere economică foarte rapidă şi această dezvoltare a României este în favoarea nivelului de trai al populaţiei din România, este în favoarea dezvoltării Europei Centrale şi de Est, precum şi în favoarea Uniunii Europene (...). Pentru reuniunea liderilor de guverne, noi considerăm România ca un fanion de colaborare între China şi Europa Centrală şi de Est şi o să promovăm. Salutăm prezenţa firmelor româneşti pe piaţa chineză, iar partea chineză încurajează firmele chineze să desfăoare activităţi pe piaţa românească şi să colaboreze prin România pe piaţa terţiară", spune premierul chinez.

 

Acordurile semnate de China şi România


România şi China au semnat acorduri pentru înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic şi reluarea exportului de bovine pentru reproducţie şi carne de porc către China. Cele două ţări au semnat de asemenea mai multe documente de colaborare în energie, inclusiv în domeniul nuclear şi termoelectric.
Departamentul pentru Energie şi Administraţia Naţională din China pentru Energie au încheiat un memorandum de înţelegere pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare.
Conducerea Nuclearelectrica a semnat cu preşedintele companiei China General Nuclear Power Corporation o scrisoare de intenţie pentru colaborare.
Directorul Complexului Energetic Oltenia a încheiat cu preşedintele companiei China Huadian Corporation un acord de intenţie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari.
Directorul Complexului Energetic Hunedoara a parafat cu preşedintele companiei China National Electric Engineering o înţelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 şi 4 de la centrala termoelectrică Deva.
Directorul companiei de proiect pentru construcţia hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti (judeţul Cluj) a semnat o scrisoare de confort în acest sens cu vicepreşedintele executiv al Sinohydro Corporation.
De asemenea, a fost semnat şi un acord pentru investiţii în centrale eoliene şi echipamente de export între Romanian Păunescu Corporation şi Mingyang Wind Power Group.
În plus, a fost semnat un memorandum de înţelegere pentru sprijinirea companiei de telecomunicaţii Huawei Technologies în vederea înfiinţării unui centru regional la Bucureşti.
Reprezentanţii celor două guverne au convenit şi asupra unui acord de înfiinţare şi funcţionare a Institutului Cultural Român de la Beijing şi a Centrului Cultural Chinez de la Bucureşti.
Schimburile comerciale dintre China şi România s-au ridicat la 3,27 miliarde de dolari în primele zece luni din acest an, potrivit Ministerului Comerţului de la Beijing. Exporturile româneşti în China au fost de aproape un miliard de dolari în 2012.
Investiţiile chineze în România valorează 160 de milioane de dolari, iar cele româneşti în China ating 280 de milioane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.