luni, 25 noiembrie 2013

Eveniment: Vizita în România a domnului Li Keqiang, prim- ministrul Chinei

Evenimentul zilei publică azi un articol foarte documentat:

China, investitorul de miliarde de dolari, vine în România

Pentru prima oară în ultimii 19 ani, un premier chinez vine în România. Ţara de la Răsărit vizează atât investiţii în agricultura românească, cât şi în sistemul energetic şi în importante proiecte de infrastructură.
Săptămâna aceasta are loc, la Bucureşti, vizita oficială a premierului Chinei, Li Keqiang. Prezenţa acestuia marchează organizarea în Capitală a două evenimente de amploare: reuniunea Prim-Miniştrilor din Europa Centrală şi de Est – China şi Forumul Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi de Est. În ultimii 19 ani, aceasta este prima vizită a unui premier chinez în România, evenimentul fiind un răspuns la invitaţia primului ministru Victor Ponta, care a efectuat, în vară, o vizită în ţara asiatică. Premierul Chinei va fi însoţit de o delegaţie oficială (miniştri de finanţe, externe, comerţ, pentru dezvoltare) şi de oameni de afaceri, reprezentanţi a 200 de companii. Vizita delegaţiei chineze în România se derulează în perioada 25 – 28 noiembrie.
România, destinaţia investiţiilor chineze Pentru România, desantul chinez este una dintre cele mai mari oportunităţi pentru atragerea de investiţii. În timpul vizitei vor fi semnate mai multe acorduri, reprezentând scrisori de intenţie în domeniul energiei, cultural (ICR), domeniul sanitar-veterinar şi o serie de contracte comerciale. De asemenea, cele două ţări au convenit încheierea de acorduri pentru exporturi în China de carne de porc şi de bovine pentru reproducţie. Recent, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin anunţa că, în următorii ani, România va exporta peste 500.000 de vaci în China, primul lot urmând să plece către ţara asiatică în ianuarie 2014.
România este interesată într-o cooperare româno – chineză şi pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la centrala de la Cernavodă, dar şi pentru construirea hidrocentralei Tarniţa - Lăpuşeşti. În plus, chinezii sunt interesaţi pe piaţa locală de investiţii în energie şi infrastructură. În prezent, aceştia construiesc în România cel mai mare parc solar local, în valoare de 100 de milioane de euro, şi vizează noi investiţii în domeniu. Ieri, în cadrul unei emisiuni televizate, ministrul pentru Mari Proiecte, Dan Şova, a reamintit că sunt companii chineze interesate şi de construcţia tronsonului de autostradă Comarnic – Braşov.
Astfel, una dintre companiile care a depus ofertele pentru preselecţie la dialog competitiv, în februarie, este China Communications Construction. Ministrul Transportulor, Ramona Mănescu, a declarat ieri că o colaborare cu investitorii chinezi ar putea fi de ajutor României în dezvoltarea infrastructurii. "Chinezii sunt o sursă care ne poate ajuta să dezvoltăm infrastructura: sunt poduri, autostrăzi care nu pot fi toate finanţate cu fonduri europene. Am prezentat deja pieţei chineze o serie de proiecte pe care le putem face împreună", a declarat Mănescu. La Forumul Economic vor participa peste 1.500 de oameni de afaceri: 300 din România, 800 din China şi circa 400 din celelalte ţări din regiune.

Schimburi comerciale de 1,5 miliarde de dolari
În primul semestru al anului, volumul total a schimburilor comerciale româno – chineze a însumat 1,518 miliarde dolari americani, exporturile româneşti pe piaţa chineză reprezentând 300 milioane de dolari (în creştere cu 18% faţă de primul semestru din 2012). Importurile din China au totalizat 1,2 miliarde de dolari (în scădere cu 9,6%). Oportunitatea unor noi investiţii chineze în România vine în contextul în care imaginea ţării noastre în ochii investitorilor s-a îmbunătăţit. Cea mai importantă agenţie de rating, Standard &Poor’s a crescut perspectiva ratingului de la "stabilă" la "pozitivă".
Pe de altă parte, creşterea economică a României a accelerat, depăşind 2,5%, în primele nouă luni ale anului, comparativ cu perioada ianuarie-septembrie 2012. Rata de absorbţie a fondurilor UE a crescut puternic, în timp ce resursele de creditare pe plan intern devin tot mai ieftine, ceea ce încurajează creşterea economică. Scăderea inflaţiei a determinat banca centrală să aducă dobânda cheie la 4%, nivel minim istoric.

Reuniunea premierilor
Marţi se va desfăşura cea de-a doua reuniune la nivel de prim-miniştri din Europa Centrală şi de Est şi China. Alături de premierul Victor Ponta şi de Premierul Consiliului de Stat al RP Chineze, Li Keqiang, la reuniunea la nivel înalt vor participa şefii de guverne ai Albaniei, Bosniei-Herţegovina, Bulgariei, Cehiei, Croaţiei, Estoniei, Lituaniei, Macedoniei, Muntenegrului, Poloniei, Serbiei, Slovaciei, Sloveniei şi Ungariei şi ministrul de externe din Letonia. Premierul chinez va fi însoţit de o numeroasă delegaţie din care vor face parte, printre alţii, şi ministrul Afacerilor Externe, ministrul Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă, ministrul Finanţelor sau ministrul Comerţului. Cu ocazia vizitei, va fi adoptată o Declaraţie comună a Guvernului României şi Guvernului Republicii Populare Chineze privind aprofundarea cooperării bilaterale, iar premierul Li Keqiang va ţine şi un discurs în Parlamentul României. (Andreea Udrea)

Economii de trilioane de dolari
Economia chineză a avut un ritm mediu de creştere de 10% anual, în ultimii 10 ani. În ultimii 2-3 ani avansul a încetinit însă, spre 7-8%. China a pornit o "ofensivă" a investiţiilor externe. Unul dintre atuurile ţării sunt rezevele valutare record, de peste 3,4 trilioane de dolari americani, rata economisirii din ţara asiatică fiind de 50% din PIB, nivel record pe plan mondial. Aceşti bani pot lua calea investiţiilor. În timp ce marea problemă a Europei şi Statelor Unite ale Americii o reprezintă deficitele de cont curent, China are un excedent de cont curent de 213 miliarde dolari.
Stocul de investiţii directe în străinătate este de 502 miliarde dolari. Anul trecut, economia chineză a însumat 8,2 trilioane de dolari, datoria publică reprezentând 31,7% din PIB. Exporturile ţării au totalizat 2.000 de miliarde de dolari, acestea bazându-se în special pe utilaje şi produse electrice, inclusiv de procesare a datelor, îmbrăcăminte, produse de telefonie.
Importurile, în valoare de 1.750 miliarde dolari, sunt în principal produse electrice şi alte utilaje, combustibili minerali, echipamente optice şi medicale, minereuri, autovehicule.
China este şi unul din principalii creditori ai statelor europene. Ţara a acordat Ucrainei un împrumut de un miliard de dolari pentru construcţia de autostrăzi. De asemenea, China şi-a manifestat interesul pentru proiecte în domeniul industriei şi transportului maritim, în Bulgaria, Albania şi Muntenegru. Turcia vizează dezvoltarea unui sistem de cale ferată transcontinental, în valoarea de 35 miliarde de dolari, cu sprijin din China. Statul asiatic se confruntă însă şi cu probleme serioase, cum ar fi faptul că 13% din populaţie se află sub pragul de sărăcie.

Niciun acord cu China nu încalcă angajamentele faţă de UE
Recent, oficialii de la Bruxelles au trimis celor 28 de state membre ale Uniunii Europene o circulară prin care sunt stabilite două obiective majore privind relaţiile cu China. Primul obiectiv este ca orice negociere bilaterală cu această ţară să nu treacă peste liniile directoare de negociere stabilite la nivel comunitar. Cel deal doilea este ca statele membre să informeze Bruxelles-ul în legătură cu eventualele acorduri încheiate cu China. "Nimic din ceea ce se va semna sau se va discuta nu va încălca principiile şi acordurile semnate de România cu Uniunea Europeană", a declarat, ieri, Andrei Gerea, ministrul Economiei.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.