duminică, 10 noiembrie 2013

Veşti din China: Plenara Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez

Sâmbătă, 09 noiembrie 2013, şi- a deschis la Pekin lucrările plenara CC a PCC, apreciată drept istorică, pentru că are ca subiect principal stabilirea direcţiei principale de urmat de către partid în perioada care urmează.


Plenara cu uşile închise a celor 376 de membri, cea de- a treia de la investirea de acum un an a noii echipe a conducerii partidului, va dura până marţi. În mod tradiţional, primele două sesiuni plenare ale CC după congres, au menirea de a desemna conducătorii de partid, iar cea de- a treia de a stabili liniile politice şi economice directoare. La o astfel de plenară a lansat în 1978 Deng Xiaoping marea modernizare a economiei chineze.
Titluri din presa de azi din China: " Ne punem mari speranţe în această plenară" ( Global Times) ,
" Un nou şi istoric început pentru China" ( Cotidianul Poporului) .

Sunt aşteptări în ce priveşte reechilibrarea creşterii celei de- a doua economii din lume, în sensul de a o face mai puţin dependentă de exporturi şi de investiţiile în infrastructură. Se vorbeşte de asemenea de o posibilă reformă în domeniul terenurilor agricole şi a permiselor de rezidenţă ( hukou) , care în prezent limitează drepturile de acces la serviciile publice pentru populaţia rurală care a migrat neautorizat la oraş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.