duminică, 14 octombrie 2012

Vesti din China: Scriitorul chinez Mo Yan a obţinut premiul Nobel 2012


Scriitorul chinez Mo Yan a obţinut premiul Nobel 2012 pentru Literatură, a anunţat joi secretarul permanent al academiei din Stockholm din Suedia, Peter Englund.

Se decernează premiul Nobel pentru Literatură 2012 scriitorului chinez Mo Yan, „ care cu un realism halucinant împleteşte povestea populară, povestirea istorică şi contemporană” a declarat Dl. Englund în cadrul unei conferinţe de presă.
Autorul Guan Moye 管谟业/ Guǎn Móyè, cu pseudonimul Mo Yan莫言/ Mò Yán, s- a născut din părinţi ţărani în 1955 şi a crescut la Gaomi în provincia Şantung din estul Chinei. 
La vârsta de 12 ani, în timpul Revoluiei Culturale, a părăsit şcoala pentru a merge să muncească în sectorul agricol şi apoi într- o uzină. În 1976 s- a alăturat Armatei populare de eliberare şi în această perioadă a început să studieze literatura şi să scrie. A publicat prima sa nuvelă într- un ziar de literatură în 1981.
„ În scrierile sale, Mo Yan se inspiră din experienţele sale de tinereţe şi din cadrul provinciei natale. Acest lucru transpare foarte clar în romanul său 红高粱家族 Hóng gāoliang jiāzú (1987, în română: Sorgul roşu ) , arată academia în biografia domnului Mo.
Cartea această grupează cinci povestiri a căror acţiune se petrece şi se întretaie la Gaomi pe parcursul a câteva decenii agitate din sec XX, descriind banditismul, ocupaţia japoneză şi condiţiile grele ale ţăranilor săraci, conform acestei biografii. Sorgul roşu a constituit subiectul unei adaptări cinematografice reuşite aparţinând celebrului regizor chinez Zhang Yimou în 1987.
Împletind fantasticul şi realitatea, perspectivele sociale şi istorice, Mo Yan creează o lume a cărei complexitate aminteşte de cea din scrierile lui William Faulkner şi Gabriel Garcia Marquez, găsindu- şi totodată punctul de plecare în lunga tradiţie orală literară chineză, comentează academia în comentariul său biografic.
În afara romanelor sale, Mo Yan a publicat numeroase nuvele şi eseuri pe diverse subiecte. În ciuda criticii sociale pe care o face, el este considerat în patria sa drept unul dintre cei mai eminenţi autori, adaugă comentariul.

Zeci de opere ale sale au fost traduse în engleză, franceză şi în japoneză, printre alte limbi.
Anul trecut, premiul Nobel pentru literatură a fost decernat poetului suedez Tomas Transtromer.
Alfred Nobel, industriaşul suedez inventator al dinamitei, a fondat premiul Nobel prin testament în 1895. Primele premii au fost atribuite şase ani mai târziu.
Anul acesta ceremonia remiterii premiilor va avea loc în 10 decembrie.
Fiecare dintre premii cuprinde o medalie, o diplomă personală şi suma de 8 milioane de coroane suedeze, respectiv circa un milion de dolari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentaţi AICI

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.